Vremea rea pune stăpânire pe România. O nouă atenționare cod galben a fost emisă de meteorologi

Ana Anitoiu 10.06.2022, 12:46
Vremea rea pune stăpânire pe România. O nouă atenționare cod galben a fost emisă de meteorologi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă atenționare Cod galben de ploi, valabilă în următoarele zile în mai multe zone din țară. Românii care aveau planuri în minivacanța de Rusalii ar putea fi dezamăgiți.

Cod galben de ploi în țară. Zonele afectate

Conform ANM, intervalul de valabilitate al acestei atenționări Cod galben de ploi începe de vineri, 10 iunie, ora 14:00, și se încheie duminică, 12 iunie, ora 22:00. Meteorologii au anunțat că în această perioadă vor fi ploi puternice la munte și în sudul țării.

„În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

O noua atentionare cod galben, emisa de meteorologi
Cod galben de ploi, in weekend. Foto: unsplash.com

Altă avertizare de Cod galben

De asemenea, vineri, în intervalul orar 12:40 – 13:40, va fi valabilă o avertizare nowcasting de Cod galben, în următoarele localități din județul Tulcea: Tulcea, Sarichioi, Somova, Valea Nucarilor, Frecăței, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Chilia Veche, Mahmudia, Nalbant, Nufăru, Beștepe, Crișan, Maliuc, Pardina și Ceatalchioi.

Potrivit meteorologilor, în aceste localități se vor semnala local averse ce vor depăși 25 – 30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

Cum va fi vremea în București

ANM a emis și prognoza meteo pentru București, pentru același interval: vineri, 10 iunie, ora 14:00 – duminică, 12 iunie, ora 22:00. Potrivit meteorologilor, vremea va fi în general instabilă și sunt așteptate perioade cu înnorări accentuate, ploi şi descărcări electrice.

Meteorologii de la ANM au precizat că în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși în medie 20…40 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în special asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 24 și 26 de grade Celsius, iar cele minime între 15 și 17 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe