Vremea a luat-o razna la Cercul Polar. Recordul incredibil de temperatură stabilit în weekend

Raluca Juncu 22.06.2020, 16:11

Pe fondul fenomenului accentuat de încălzire globală, resimțit la nivel global, creșteri succesive ale temperaturilor medii ale atmosferei raportate în imediata apropiere a solului s-au înregistrat și deasupra Cercului Polar. Ce temperatură record a fost resimțită?

Temperaturi mult peste medie în Siberia

În orașul Verkhoyansk din Siberia, care se află în imediata apropiere a Cercului Polar s-au înregistrat temperaturi record. Valorile din termometre au indicat 38 de grade Celsius, în contextul în care media maximelor pentru luna iunie se situează la 20 de grade Celsius.

Sursa foto: captură video/ weather.com
Sursa foto: captură video/ weather.com

Dacă măsurătoarea va fi confirmată oficial, această nouă valoare va depăși ultimul record înregistrat în 1988, când temperatura a ajuns, în același loc la 37,3 grade Celsius, potrivit meteorologului Etienne Kapikian, de la Meteo France, citat de Weather.com.

În timpul iernii, Verkhoyansk este unul dintre cele mai reci locuri din lume, temperaturile scăzând frecvent cu mult sub minus 50 de grade. Cea mai joasă temperatură în orașul siberian a fost de -67,8 grade Celsius, înregistrată pe 5 februarie 1892.

Aceste diferențe mari, de peste 100 de grade Celsius, dintre temperaturile minime și cele maxime, face ca orașul Verkhoyansk să fie locația de pe Glob care deține cele mai mari diferențe istorice la acest aspect. Verhoiansk, situat în Iacutia, Siberia, este, totodată, și cel mai mic oraș din Federația Rusă. Specialiștii susțin că Rusia este, de departe, epicentrul celor mai expansive și extreme anomalii generate de  valurile de căldură ale Planetei, în 2020.

Summitul privind problematica încălzirii globale, planificat de Organizația Națiunilor Unite, pentru acest an, a fost amânat, în contextul pandemiei globale de COVID-19. Summitul COP26, ar fi fost cea mai importantă întâlnire legată de încălzirea globală după cea din 2015, când s-a semnat Acordul de la Paris. Evenimentul a fost reprogramat pe 1-12 noiembrie 2021. Alok Sharma, un oficial al Marii Britanii crede că această amânare le va oferi statelor lumii oportunitatea de a-și reconstruii economiile în așa fel încât să prioritizeze problemele generate de încălzirea globală, potrivit site-ului oficial al ONU.

 

Urmăriți Impact.ro și pe