Vreme neobișnuită în prima zi din 2023. Temperaturile record anunțate de meteorologi

Ana Anitoiu 01.01.2023, 12:55
Vreme neobișnuită în prima zi din 2023. Temperaturile record anunțate de meteorologi

Vremea este neobișnuită în prima zi din 2023. Un meteorolog de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat temperaturi record pentru această perioadă a anului, acestea fiind mai degrabă specifice unei zile de primăvară decât uneia din mijlocul iernii.

Temperaturi de primăvară în prima zi din 2023

Potrivit meteorologului ANM Diana Giurgiu, sâmbătă a fost cea mai caldă zi de 31 decembrie, cu recorduri înregistrate în 50 de stații meteo monitorizate, iar duminică, 1 ianuarie, va fi și mai cald.

„Azi și mâine așteptăm maxime între 8 și 18 grade, comparabile cu cele de primăvară. În mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem maxime cuprinse între minus 2 grade și cel mult 6 grade Celsius pe litoral, iar în restul țării de cel mult 4 – 5 grade Celsius.

Minimele termice sunt și ele ridicate, valorile sunt pozitive în zonele joase, în mod normal trebuia să avem valori negative în toată țara”, a spus meteorologul Diana Giurgiu, sâmbătă, adăugând că și la munte este mult mai cald decât în mod normal.

Vremea calda revine in Romania. Temperaturi neobisnuite, anuntate de meteorologi in luna decembrie
Vreme neobisnuit de calda in Romania

Când se va răci vremea

Conform meteorologului, vremea se va răci de la jumătatea săptămânii viitoare. Totuși, temperaturile vor fi peste cele care ar fi fost normale acestei perioade din an.

Prin urmare, în cea de-a doua parte a săptămânii se vor înregistra între 5 și 13 grade Celsius, iar spre finalul săptămânii valorile termice se vor apropia de cele specifice lunii ianuarie, însă doar pe parcursul nopții.

„Rămâne de văzut dacă vom avea zăpadă la munte în ianuarie, dar estimările pentru următoarele patru săptămâni indică o vreme ușor mai caldă decât normalul perioadei.

Nu e primul an în care avem zile atât de calde în această perioadă, aceasta fiind tendința ultimilor ani la început de ianuarie”, a spus meteorologul.

Cod galben de ceață în unele localități din țară

ANM a emis o avertizare de Cod galben de ceață, valabilă în intervalul orar 13:00 – 15:00. Potrivit meteorologilor, în localitățile vizate se vor semnala local ceață ce determină scăderea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, astfel că șoferii trebuie să fie atenți.

Codul galben de ceață vizează următoarele localități din județul Cluj: Gherla, Cășeiu, Bonțida, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Sic, Cuzdrioara, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Vad, Dăbâca, Aluniș și Jichișu de Jos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...