În cât timp iese alcoolul din organism dacă ai băut înainte să conduci. Toți șoferii trebuie să țină cont de această regulă

Ana Anitoiu 01.01.2023, 09:49
În cât timp iese alcoolul din organism dacă ai băut înainte să conduci. Toți șoferii trebuie să țină cont de această regulă

Timpul în care alcoolul iese din organism diferă în funcție de mai mulți factori, printre care se numără tipul de băutură ce a fost consumat. Toți șoferii trebuie să știe cât este nevoie să aștepte după ce au băut până să se urce la volan și să țină cont de această regulă, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic și pentru a preveni o posibilă sancțiune usturătoare.

În cât timp este eliminat alcoolul din organism

Timpul în care alcoolul este eliminat de organism depinde de factori printre care se mai numără, în afară de tipul de băutură consumat: greutatea persoanei care a băut, în cât timp a consumat respectiva băutură, dacă a băut pe stomacul gol sau nu ori cât de mult se odihnește după aceea.

Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8, cât este densitatea alcoolului, totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.

Atenție! Potrivit medicilor, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute în cazul persoanelor care consumă alcool pe stomacul gol. Acest lucru se întâmplă pentru că metabolismul este mai rapid și alcoolul ajunge mai repede în sânge. Pe de altă parte, cei care au băut dar au şi mâncat ajung la valoarea maximă a alcoolemiei la o oră și jumătate – două după ce au băut.

Vestea care ii ingrijoreaza pe soferi
Soferii prinsi bauti la volan, sanctiuni aspre

În cazul unei persoane cu o greutate de 70 de kilograme, alcoolul se va elimina din organismul său într-un timp de: șapte până la nouă ore, dacă a băut un litru de vin; aproximativ două ore, dacă a băut o bere de 500 de mililitri; trei ore și 10 minute, dacă a consumat 100 de mililitri de lichior; respectiv 4 ore și 10 minute, dacă a consumat 100 de mililitri de palincă. Timpul eliminării acestor băuturi poate să difere și în funcție de gradul de alcool pe care îl conțin acestea.

Ce sancțiuni pot primi șoferii prinși băuți la volan

Potrivit Codului Rutier, o concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la o jumătate de an.

Dacă alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta șoferului este considerată infracțiune și se sancționează cu închisoare de la unu la cinci ani. Cei care scapă de închisoare sunt conducătorii auto care au o concentrație de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...