Vrea, dar nu garantează un termen rapid. Ce spune șeful NATO despre aderarea Suediei sau Finlandei

Mihnea Tălău 23.06.2022, 14:21
Vrea, dar nu garantează un termen rapid. Ce spune șeful NATO despre aderarea Suediei sau Finlandei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „își propune” să aducă Finlanda și Suedia în alianța militară „în curând”, în pofida obiecțiilor Turciei, dar a avertizat că „nu poate garanta” un termen rapid.

Ofertele Finlandei și Suediei de a se alătura alianței nu sunt încă soluționate

Șeful NATO a indicat miercuri că, deși negocierile dintre cele trei țări sunt încă în curs de desfășurare, nu s-a găsit încă nicio soluție, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea unui summit foarte așteptat la Madrid, notează Politico.

„Obiectivul meu este în continuare să mă asigur că ele – Suedia și Finlanda – se pot alătura în curând. Nu pot garanta, dar spun că acesta este în continuare obiectivul meu”, a spus Stoltenberg.

Liderii NATO urmează să semneze săptămâna viitoare decizii cheie, inclusiv o prezență consolidată pe flancul estic și un document actualizat de strategie pe termen lung. Dar, cu doar câteva zile înainte de summit, ofertele Finlandei și Suediei de a se alătura alianței nu sunt încă soluționate.

Turcia incurca planurile Suediei si Finlandei. Ar putea Helsinki sa se rupa de Stockholm din cauza aderarii la NATO?

Deși există un sprijin larg pentru aderarea acestor țări, decizia de a adăuga un nou membru NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de aliați. Iar Turcia a ridicat obiecții față de candidaturile Suediei și Finlandei, acuzând ambele țări că sprijină grupurile kurde pe care le consideră teroriste.

„Nu este prima dată când vedem că unul sau doar câțiva aliați nu este de acord cu restul”, a declarat Stoltenberg, exprimându-și optimismul că opoziția Ankarei nu va împiedica Helsinki și Stockholm să adere în cele din urmă.

Aliații NATO au capacitatea de a continua să furnizeze arme Ucrainei

Fostul premier norvegian a insistat, de asemenea, asupra faptului că aliații NATO au capacitatea de a continua să furnizeze arme Ucrainei „atât timp cât va fi nevoie”, o declarație care vine pe fondul avertismentelor ucrainene că rămâne fără muniție și devine din ce în ce mai dependentă de transporturile de arme de la aliații occidentali.

Aliații NATO, a spus Stoltenberg, au „obligația politică și morală” de a nu renunța la livrările de arme.

„Ar trebui să menținem livrările de sprijin de arme moderne, arme grele, așa cum aliații NATO fac acum de mult timp, și, de asemenea, că NATO are un rol de jucat în furnizarea de sprijin”, a subliniat Stoltenberg.

El a subliniat că războiul din Ucraina a început de fapt în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit luptătorii din estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina va fi un efort „de lungă durată”, a subliniat Stoltenberg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...