Finlanda și Suedia vor să-l convingă pe Recep Erdogan să accepte aderarea lor la NATO. Ce planuri au cele două țări

Beatrice Dumitru 24.05.2022, 13:53
Finlanda și Suedia vor să-l convingă pe Recep Erdogan să accepte aderarea lor la NATO. Ce planuri au cele două țări

Ankara și-a surprins aliații NATO la începutul acestei luni, când a spus că se opune aderării Finlandei și Suediei la alianța militară, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. După mai multe runde de discuții telefonice cu președintele Turciei, liderii cele două state nordice vor trimite delegații la Ankara pentru a încerca să înlăture obiecțiile Ankarei în legătură integrarea lor.

Suedia și Finlanda trimit delegații în Turcia

Pentru ca un nou membru să fie admis în alianța militară occidentală și să beneficieze de garanția de securitate colectivă este nevoie de acordul tutror celor 30 de state NATO. În cazul aderării Finlandei și Suediei, care au decis să renunțe la neutraliate după ce Rusia a invadat Ucraina, se opune Turcia, care este stat membru NATO încă din 1952 și are a doua cea mai mare armată din alianță.

După discuții telefonice cu Recep Erdogan, ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a declarat că Finlanda și Suedia vor trimite, miercuri, delegații la Ankara pentru a încerca să-l convingă pe președintele turc să accepte cererile lor de aderare la alianța militară NATO.

Finlanda și Suedia vor să-l convingă pe Erdogan să accepte aderare lor la NATO. Ce planuri au
Recep Erdogan se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Trimitem delegațiile noastre în vizită la Ankara, de fapt atât Suedia, cât și Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, așa că dialogul continuă„, a spus Haavisto în timpul unei discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Reuters.

Recep Erdogan, discuții cu președinții Finlandei și Suediei

Președintele turc Tayyip Erdogan a purtat, în weekend, convorbiri telefonice cu liderii celor două state nordice și a subliniat care sunt preocupările sale. Turcia susține că Suedia și Finlanda găzduiesc militanți kurzi, membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerați de Ankara organizație teroristă, și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care îl acuză că a orchestrat o lovitură de stat în 2016.

Înțelegem că Turcia are propriile preocupări de securitate față de terorism, dar credem că aceste probleme pot fi soluționate. Ar putea exista și unele probleme care nu sunt legate direct de Finlanda și Suedia, ci mai mult de alți membri NATO„, a mai afirmat Haavisto.

Recep Erdogan i-a transmis premierului suedez Magdalena Andersson că Ankara se așteaptă la măsuri concrete pentru a răspunde preocupărilor sale și că embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea din Siria din 2019 ar trebui ridicat.

Liderul Turciei a vorbit și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, și i-a spus că Ankara va aceepta candidaturile Suediei și Finlandei cu condiția ca acestea să arate în mod clar cooperare în lupta împotriva terorismului și a altor probleme.

Urmăriți Impact.ro și pe