Vouchere de vacanță 2024, principalele schimbări: ce valoare au și ce salariu trebuie să ai ca să le primești

Emanuela Pană 14.03.2024, 15:01
Vouchere de vacanță 2024, principalele schimbări: ce valoare au și ce salariu trebuie să ai ca să le primești

S-au anunțat modificări importante în ceea ce privește voucherele de vacanță. Valoarea acestora s-a schimbat, însă au fost modificate și regulile de acordare. Iată ce trebuie să știi despre noile reguli și cum pot afecta situația ta ca beneficiar. Vouchere de vacanță 2024, principalele schimbări.  

Vouchere de vacanță 2024: schimbări importante 

Se schimbă regulile în ceea ce privește voucherele de vacanță 2024. Valoarea tichetelor a crescut de la 1 ianuarie, însă regulile de acordare au fost modificate recent.  

Începând cu data menționată, valoarea tichetelor a ajuns la 1.600 lei/an, de la 1.450 lei/an. Această măsură a fost luată cu scopul de a compensa implementarea contribuției de 10% la voucherele de vacanță și pentru a asigura protecția veniturilor angajaților. 

”Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026. 

Citește și: Vouchere de vacanță și pentru angajaţii de la privat. Valoarea maximă a tichetelor, mai mare decât la stat

Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanţă? 

Potrivit legii, au dreptul la vouchere de vacanță doar angajații cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/ lună. Persoanele cu salarii nete mai mari decât acest prag și care au beneficiat anterior de vouchere nu vor mai fi eligibile începând cu acest an. Este important să știi despre această modificare dacă ești beneficiar.  

Vouchere de vacanta 2024
Bugetarii care nu mai primesc vouchere de vacanta in 2024

O altă schimbare importantă constă în faptul că voucherele de vacanță pot fi emise acum nu doar sub formă de card electronic, ci și ca instrument exclusiv virtual (de exemplu, un card virtual sau o aplicație). Angajatorii, împreună cu reprezentanții salariaților, vor stabili modalitatea de acordare a tichetelor.  

Conform legislației în vigoare, voucherele aferente anilor 2022 – 2026 se emit exclusiv pe suport electronic. Vorbim despre o inițiativă a liberalilor care au ajuns la concluzia că, deși legislația nu specifică în mod expres dacă termenul ”suport electronic” se referă doar la suportul material sau și la cel virtual, reglementările secundare fac trimitere la existența fizică a suportului electronic. 

Din acest motiv, autorii proiectului cred că este necesar să se clarifice la nivel primar că termenul ”suport electronic” se referă atât la suportul electronic material (card fizic), cât și la suportul electronic virtual (card virtual). 

”Având în vedere evoluția tehnologică, este foarte important să se reglementeze și posibilitatea de a emite cardurile și virtual, fără a emite și plasticul, această decizie operațională având un impact major asupra degrevării de efortul operațional al primirii și distribuirii plasticului. 

Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligație la nivelul angajatorului sau al salariaților săi, aceștia având posibilitatea, nu obligația, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual”, arată inițiatorii, conform profit.ro. 

Vezi și: Vouchere de vacanță. Când le primesc angajații și ce sumă le va intra în cont

Modificările aduse Legii biletelor de valoare  

Proiectul modifică, așadar, Legea biletelor de valoare prin introducerea unui nou articol care stabilește că ”prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare”. 

În plus, conform altor modificări propuse la legea menționată, se stipulează că angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, decid de comun acord nu doar categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă, ci și modul în care acestea sunt acordate: fie prin intermediul unui dispozitiv fizic, fie prin intermediul unui instrument virtual. 

Angajatorii care aleg varianta unui instrument virtual pentru biletele de valoare au opțiunea de a solicita ulterior unității emitente să le furnizeze și versiunea fizică a acestora, în conformitate cu termenii contractului stabilit între unitatea emitentă și angajator. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...