Vouchere de vacanță 2023 – schimbări importante pentru toți românii care lucrează. Anul acesta, valoarea tichetelor de vacanță a fost de 2.550 de lei brut, dar ea va crește la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie 2023. Noutatea este că reprezentanții PNL vor să extindă obligativitatea acordării acestor vouchere și pentru angajații din mediul privat care, la ora actuală, primesc aceste tichete opțional, din partea companiilor unde lucrează, ir costurile să fie suportate din bugetul de stat.
Voucherele de vacanță 2023 ar putea fi acordate și pentru toți angajații din mediul privat dacă o inițiativă a PNL se va materializa. La ora actuală, de tichetele de vacanță beneficiază toți bugetarii, valoarea acestora urmând să crească, de la 1 ianuarie 2023, la 3.000 de lei brut, în concordanță cu majorarea până la această sumă a salariului minim brut pe economie.
În 2022, valoarea unui astfel de tichet a fost de 2.550 de lei brut. Acum, PNL îi cere premierului Nicolae Ciucă să acorde tichete de vacanță pentru toți angajații din mediul privat. De această inițiativă a liberalilor ar urma să beneficieze aproximativ 4,2 milioane de angajați care lucrează în mediul privat, informează antena3.ro.
Premierul Nicolae Ciucă nu i-a descurajat pe parlamentarii liberali și a spus că ar putea să susțină această propunere. Trebuie spus, însă, că decontarea se va face din fondul pentru asigurări sociale, adică din bugetul de stat.
Impactul bugetar este unul considerabil, aproximativ 1 miliard de euro. Cei din Partidul Național Liberal cer această modificare a legii, astfel încât să beneficieze și angajații din privat de aceste tichete de vacanță. Liberalii susțin că PSD a supraimpozitat munca în România.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mai exact, ei sunt nemulțumiți de propunerea PSD, care a avut câștig de cauză, aceea de a modifica codul fiscal astfel încât să fie impozitate contractele part-time la nivelul salariului minim pe economie.
Tot liberalii i-au transmis premierului că în România munca este suprataxată. 41 %, atât oprește statul, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent ajunge la 26 %. Liberalii cer premierului chiar să emită o ordonanță de urgență în acest sens.
Tichetele de vacanță au fost acordate, în 2022, și angajaților firmelor private, dar opțional. În plus, valoarea lor a fost suportată de compania respectivă, nu din bugetul de stat, în schimbul acesteia firmele primind anumite avantaje din partea statului.
Un prim avantaj al statului pentru privații care oferă tichete de vacanță este deductibilitate fiscală în procent de 100%, dar nu mai mult de 13.800 lei pentru angajat, într-un an fiscal.
În plus, angajatorii privați sunt scutiți de contribuţia asiguratorie pentru muncă, care reprezintă 2,25% din salariul brut al salariatului. În plus, firmele private sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.
Anul 2023 va fi unul al voucherelor sociale de diferite tipuri. Va continua programul „Sprijin pentru România” prin care aproximativ 2,5 milioane de persoane beneficiază de un ajutor de 250 de lei, acordat la fiecare două luni, pentru achiziționarea de produse alimentare.
În plus, va exista și un program privind acordarea unui ajutor pentru energie în valoare de 700 de lei. Acesta va fi primit de persoanele de peste 60 de ani cu venituri până în 2.000 de lei.