Volodimir Zelenski denunță bombardarea Harkovului. Acuză Rusia de crime de război: „Nimeni nu te va ierta că ai ucis ucraineni pașnici”

Beatrice Dumitru 01.03.2022, 07:39
Volodimir Zelenski denunță bombardarea Harkovului. Acuză Rusia de crime de război: „Nimeni nu te va ierta că ai ucis ucraineni pașnici”

Războiul din Ucraian a ajuns la ziua a șasea, iar sute de civili au fost uciși până acum de armata rusă. De aceea, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel la un tribunal internațional pentru a analiza acțiunile Rusiei. „Nimeni în lume nu te va ierta că ai ucis ucraineni pașnici”, este mesajul transmis de acesta Moscovei.

Volodimir Zelenski, acuzații la adresa Rusiei

Într-un discurs susținut luni noaptea târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile de război 56 de lovituri cu rachete și 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forțele ruse, ucigând sute de civili, printre care și copii.

În acest context, liderul de la Kiev cere ca un tribunal internațional să investigheze și să pedepsească Rusia pentru acțiunile sale în Ucraina, pe care le-a descris drept crime de război.

Forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului cu artileria cu reacție. Este clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare. Zeci de relatări ale martorilor oculari demonstrează că aceasta nu este o singură rafală trasă greșit, ci distrugerea deliberată a oamenilor: rușii știau unde trag. Cu siguranță va exista un tribunal internațional pentru această crimă, este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni în lume nu te va ierta că ai ucis ucraineni pașnici„, a spus Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Volodimir Zelenski propune alte sancțiuni împotriva Rusiei

Ca răspuns la atacurile asupra Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a propus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv închiderea spațiului aerian, porturi și canale pentru avioanele și navele rusești. El a mai sugerat că Moscova ar trebui să fie eliminată din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, deși Carta ONU nu conține niciun mecanism pentru a face acest lucru.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită”, a adăugat președintele Ucrainei.

Procurorul Curții Penale Internaționale s-a sesizat cu privire la acțiunile Rusiei în Ucraina și a declarat că va realiza o anchetă asupra războiului din fosta republică sovietică, invocând „o bază rezonabilă pentru a crede că au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...