Volodimir Zelenski critică Occidentul pentru că nu oprește războiul. „Nu vă mai jucați cu Rusia”

Beatrice Dumitru 27.05.2022, 10:40
Volodimir Zelenski critică Occidentul pentru că nu oprește războiul. „Nu vă mai jucați cu Rusia”

Războiul din Ucraina a intrat în a 93-a zi și președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid în Donbas, după ce trupele sale au bombardat mai multe orașe și sate din această regiune. De aceea, acesta a cerut Occidentului să nu se mai joace cu Rusia și să impună sancțiuni mai dure pentru a pune capăt conflictului declanșat de Moscova la sfârșitul lunii februarie.

Volodmir Zelenski critică Occidentul

Criticile președintelui Volodmir Zelenski la adresa Occidentului au crescut în ultimele zile, pe măsură ce Uniunea Europeană se chinuie să pună un embargo pe petrolul rusesc, în timp ce mii de trupe rusești încearcă să încercuiască cele două orașe din estul Ucrainei, Sievierodonețk și Lisichansk.

Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să nu se mai joace cu Rusia și să-i impună sancțiuni mai dure pentru a pune capăt „războiului său fără sens” din Ucraina, adăugând că țara sa va rămâne independentă, dar întrebarea este cu ce preț, notează Reuters.

Volodimir Zelenski critică Occidentul pentru că nu oprește războiul. „Nu vă mai jucați cu Rusia”
Volodimir Zelenski cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu va fi ruptă. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească oamenii noștri pentru libertatea lor și ce preț va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră”, a spus Zelenskii într-o alocuție de joi târziu. Evenimentele catastrofale care se desfășoară ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situația din Ucraina ca și cum s-ar confrunta cu aceeași situație, dacă puterile actuale nu s-ar juca cu Rusia, ci ar fi cu adevărat presată să pună capăt războiului”, a spus Volodimir Zelenski.

„Cât mai încearcă UE să convină asupra pachetului de sancțiuni?”

Liderul de la Kiev s-a plâns de dezacordurile din cadrul UE cu privire la mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce unor țări li se permite să blocheze planul. Acesta a sublimiat că Rusia primește un miliard de euro pe zi de la cele 27 de state ale blocului comunitar pentru aprovizionarea cu energie.

În aceste zile UE discută al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc, dar Ungaria nu suține planul în forma sa inițială pe motiv că economia țării ar fi foarte afectată.

Câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet de sancțiuni? Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți. Fiecare zi de tergiversare, slăbiciune, diverse dispute sau propuneri de „pacificare” în detrimentul victimei înseamnă că mai mulți ucraineni sunt uciși”, a adăugat liderul ucrainean.

După trei luni de la invadarea Ucrainei, Rusia a abandonat asaltul asupra capitalei Kiev și încearcă să preia controlul asupra regiunii industriale din estul Donbasului, unde a susținut o revoltă separatistă din 2014. Analiștii militari occidentali văd bătălia pentru Sievierodonețk și Lisichansk ca un posibil punct de cotitură în război după cedarea combinatului Azovstal de la Mariupol, săptămâna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...