Volodimir Zelenski acuză Rusia de „teroare nucleară”. „Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”

Beatrice Dumitru 04.03.2022, 09:44
Volodimir Zelenski acuză Rusia de „teroare nucleară”. „Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”

Trupele ruse atacă Ucraina din toate direcțiile și asediază orașele și porturile cheie. Bombardamentele din cursul nopții au provocat un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a atacat în mod intenționat centrala și că a recurs la „teroarea nucleară”.

Volodimir Zelenski acuză Rusia

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la complexul nuclear Zaporijie din orașul Enerhodar, pe fondul bombardamentelor puternice ale forțelor ruse. De atunci, luptele au încetat în zonă, potrivit unui purtător de cuvânt al centralei, cea mai mare din Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că a atacat în mod intenționat centrala și că a recurs la „teroarea nucleară” după ce tancurile rusești au deschis focul asupra centralei cu șase reactoare. El a cerut „acțiuni europene imediate” pentru ca Europa să nu dispară din cauza unui dezastru nuclear.

Volodimir Zelenski acuză Rusia de „teroare nucleară”. „Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”
Volodimir Zelenski, apel către Europa să ajute Ucraina.

Avertizăm pe toată lumea că nicio altă țară în afară de Rusia nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a spus el într-un videoclip difuzat de președinția ucraineană.

„Ucraina are cincisprezece reactoare nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor. Sfârșitul Europei. Este dispariția Europei. Numai o acțiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Le Figaro.

Rușii au capturat centrala de la Cernobîl

Nivelurile de radioactivitate rămân neschimbate la locul centralei, iar incendiul nu a afectat echipamentele „esențiale”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Pe 24 februarie, chiar în prima zi a invaziei, au avut loc lupte în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, aflată acum în mâinile trupelor ruse.

Urmăriți Impact.ro și pe