Vladimir Putin va trimite Occidentului un avertisment de la parada pentru Ziua Victoriei. Va etala „avionul apocalipsei”

Beatrice Dumitru 06.05.2022, 17:54
Vladimir Putin va trimite Occidentului un avertisment de la parada pentru Ziua Victoriei. Va etala „avionul apocalipsei”

Președintele Vladimir Putin va trimite Occidentului un avertisment atunci când va conduce sărbătorile care marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doliea Război Mondial, în timp ce forțele ruse luptă în Ucraina. Liderul rus a asemănat războiul din țara vecină cu invadarea URSS-ului de către naziștii lui Adolf Hitler.

„Avionul apocalipsei” la parda de pe 9 mai

Sfidător în fața izolării profunde a Occidentului de când a ordonat invadarea Ucrainei, Vladimir Putin va vorbi în Piața Roșie înaintea unei parade de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale, la care vor lua parte și în jur de 11.000 de militari.

Ministerul Apărării a precizat că parada va include avioane supersonici, bombardiere strategice Tu-160 și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 supranumit „avionul apocalipsei”, care poate servi ca post strategic de comandă într-un război nuclear, scrie Reuters.

Vladimir Putin va trimite Occidentului un avertisment de la parada pentru Ziua Victoriei. Va etala „avionul apocalipsei”
Ruisa va organiza o paradă grandioasă pe 9 mai. Sursa foto: Youtube.

Ziua Victoriei, umbrită de războiul din Ucraina

Liderul de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a asemănat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când naziștii lui Adolf Hitler au invadat țara, în 1941.

Încercarea de a-l liniști pe agresor în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greșeală care a costat scump poporul nostru. Nu vom face o astfel de greșeală a doua oară, nu avem niciun drept”, a spus Putin pe 24 februarie, când a anunțat ceea ce el a numit o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în al Doilea Război Mondial, mai mult decât orice altă țară. Pe lângă înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al rușilor.

Vladimir Putin consideră războiul din Ucraina ca pe o luptă pentru a-i proteja pe vorbitorii rusi de persecuția naziștilor și pentru a se proteja de ceea ce el numește amenințarea SUA la adresa Rusiei, reprezentată de extinderea NATO.

Ziua Victoriei de anul acesta va fi umbrită de conflictul din Ucraina. Războiul a ucis mii de oameni, a strămutat aproape zece milioane și a băgat în corzi economia Moscovei din cauza sancțiunilor dictate de Occident. De asemenea, a stărnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

De asemenea, războiul a scos la iveală slăbiciunile forțelor armate ale Rusiei, în ciuda încercării lui Vladimir Putin în cele două decenii de când se află la putere de a opri declin post-sovietic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...