Vladimir Putin și Recep Erdogan se vor întâlni din nou. Turcia încearcă o altă mediere între Rusia și Ucraina

Beatrice Dumitru 11.10.2022, 13:08
Vladimir Putin și Recep Erdogan se vor întâlni din nou. Turcia încearcă o altă mediere între Rusia și Ucraina

Vladimir Putin și Recep Erdogan se vor întâlni din nou, miercuri, după ce au mai stat față în față luna trecută. De data aceasta, cei doi lideri vor discuta despre o propunere a Turciei de a găzdui discuții între Rusia și Occident cu privire la războiul din Ucraina. Ankara încearcă să medieze negocieri de pace între Moscova și Kiev.

Unde se vor întâlni Recep Erdogan și Vladimir Putin

Vladimir Putin și Recep Erdogan vor sta din nou față în față miercuri, 12 octombrie, la Astana, în marja unui summit regional din capitala Kazahstanului, a declarat un oficial turc. Cei doi lideri vor discuta, printre aletele, și despre ultimele evoluții de pe frontul din Ucraina.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan vine la doar trei zile după atacurile dure cu rachete ale forțelor ruse asupra zonelor civile din orașele Kiev și Zaporojie, ca răspuns pentru podul Kerci, în timp ce Ankara încearcă o nou mediere între Rusia și Ucraina.

Vladimir Putin și Recep Erdogan se vor întâlni din nou. Turcia încearcă o nou mediere între Rusia și Ucraina
Recep Erdogan și Vladimir Putin se vor întâlni în Kazahstan.

Erdogan nu a comentat despre atacurilor care au ucis cel puțin 19 persoane și au rănit peste 100, însă ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, notează Le Figaro.

Ce vrea Recep Erdogan

Turcia, care a rămas neutră pe tot parcursul conflictului din Ucraina, are relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, iar în luna iulie a mediat acordul dintre cele două țări pentru exportul de cereale ucrainene blocate în porturile Mării Negre.

Recep Erdogan s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin și luna trecută, la un summit regional din Uzbekistan. Liderul de la Ankara speră să-i aducă la masa tratativelor pe Volodimir Zelenski și Vladimir Putin pentru a pune punct războiului.

De asemenea, Erdogan și Putin au discutat și la telofon la sfârșitul săptămânii trecute, când liderul de la Kremlin a împlinit 70 de ani. Președintele turc a încercat să-l facă pe omologul său rus să oprească războiul din Ucraina, dar cei doi au vorbit și despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Deși este membră a NATO, Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor dictate de Occident împotriva Rusiei, iar  Recep Erdogan, care se confruntă cu o situație economică dificilă în țara sa înaintea alegerilor programate pentru iunie 2023, este dornic să dezvolte comerțul cu Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...