Vladimir Putin și Recep Erdogan, discuție despre problemele umanitare din Ucraina. Ce a spus liderul de la Kremlin despre Mariupol

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 17:25
Vladimir Putin și Recep Erdogan, discuție despre problemele umanitare din Ucraina. Ce a spus liderul de la Kremlin despre Mariupol

Președintele Recep Erdogan susține negocierile pentru pace între Rusia și Ucraina, iar Turcia a găzduit două runde de discuții, una între miniștrii de Externe ai celor două țări, iar una între echipele de negociatori. Acesta a purtat o discuție telefonică cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina și, mai ales, despre situația din orașul Mariupol.

Discuție între Vladimir Putin și Recep Erdogan

Conversația a avut loc în timp ce secretarul general al ONU Antonio Guterres se afla în vizită în Rusia și a cerut Moscovei și Kievului să lucreze împreună pentru a crea coridoare de ajutor și evacuare, adăugând că propriul său „obiectiv și agenda mea sunt strict legate de salvarea de vieți și reducerea suferinței” în Ucraina.

Președintele Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan au discutat la telefon despre situația „umanitară” din Ucraina, în special din Mariupol. Apărătorii ucraineni controlează acum doar o parte a orașului – combinatul siderurgic Azovstal, un complex imens din această urbe, scrie Le Figaro.

Vladimir Putin și Recep Erdogan, discuție despre problemele umanitare din Ucraina. Ce a spus liderul de la Kremlin despre Mariupol
Orașul Mariupol a fost distrus de atacurile trupelor ruse.

Cei doi lideri au discutat în detaliu situația din Ucraina în contextul operațiunii militare speciale de apărare a Donbasului și eforturile continue întreprinse de partea rusă pentru a asigura siguranța civililor, inclusiv organizarea coridoarelor umanitare”, a declarat președinția rusă.

„Orașul este eliberat și nu mai există lupte acolo”

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putine a evocat situația disperată din Mariupol, oraș strategic din sud-estul Ucrainei, asediat de armata rusă de aproape două luni. „Orașul este eliberat și nu mai există lupte acolo”, a asigurat liderul de la Kremlin.

În ceea ce privește armata ucraineană și batalioanele naționaliste blocate în fabrica Azovstal, autoritățile de la Kiev trebuie să își asume responsabilitățile politice și, ghidate de principii umanitare, să le ordone să depună armele”, i-a mai spus Vladimir Putin omologului său din Turcia.

Săptămâna trecută, președintele rus a dat ordin să nu mai fie atacat combinatul siderurgic de la Azovstal, unde se mai află ultimii soldați ucraineni care apără orașul.

Pe de altă parte, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că nu funcționează coridoarele umanitare, deoarece nu a avut loc nicio pauză în luptele din Ucraina.

Cei doi lideri au convenit să continue contactele pentru a asigura „ieșirea în siguranță a navelor turcești din porturile Mării Negre în urma coridoarelor umanitare organizate de partea rusă”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...