Vladimir Putin se scuză pentru invadarea Ucrainei. Ce argumente aduce liderul rus. „Noi facem totul cum trebuie”

Mihnea Tălău 14.10.2022, 20:04
Vladimir Putin se scuză pentru invadarea Ucrainei. Ce argumente aduce liderul rus. „Noi facem totul cum trebuie”

Pentru Vladimir Putin, Rusia face „totul cum trebuie” în Ucraina, unde desfășoară o ofensivă de aproape opt luni. Într-o conferință de presă susținută vineri, 14 octombrie, după un summit regional la Astana, în Kazahstan, președintele rus a făcut o serie de declarații despre „ofensiva sa specială”, asigurând că „scopul său nu este de a distruge Ucraina”.

Rusia nu vizează „lovituri masive” asupra Ucrainei

Șeful Kremlinului a dat asigurări că nu plănuiește „lovituri masive” asupra Ucrainei „în viitorul imediat”. „În prezent, există și alte obiective. Deocamdată, după aceea vom vedea”, a spus el.

„Nu este frumos ceea ce se întâmplă acum, dar am fi fost în aceeași situație puțin mai târziu, doar că am fi fost în condiții mai rele pentru noi. Așa că facem totul cum trebuie”, a continuat președintele rus, potrivit tf1info.fr.

Rusia a efectuat luni bombardamente masive asupra orașelor ucrainene, avariind infrastructura energetică, zone rezidențiale și un loc de joacă din Kiev. Loviturile au avut loc la două zile după o explozie pe podul rusesc din Crimeea, o infrastructură cheie, pe care Vladimir Putin a pus-o pe seama serviciilor secrete ucrainene.

Noi bombardamente în Kiev. Capitala Ucrainei, atacată cu rachete rusești

Nu este planificată o nouă mobilizare în viitorul apropiat

În cadrul conferinței de presă, Vladimir Putin a mai spus că nu prevede un nou val de mobilizare a rușilor în armată, recunoscând totodată că cel actual a suferit unele eșecuri. Potrivit acestuia, 222.000 de oameni din cei 300.000 planificați au fost recrutați, dintre care 16.000 se află deja în „unități implicate în luptă”. „Nu este planificat nimic altceva. Nu a fost primită nicio propunere din partea Ministerului Apărării și nu văd nicio necesitate în viitorul apropiat”, a declarat el, adăugând că se așteaptă ca mobilizarea să se încheie „în aproximativ două săptămâni”.

„Linia frontului are o lungime de 1.100 km, deci este aproape imposibil să o ținem exclusiv cu trupe formate din militari contractați”, a declarat președintele rus, în timp ce anunțul mobilizării a determinat zeci de mii de ruși să părăsească țara.

Șeful statului rus a mai spus că este „deschis” la negocieri cu Kievul și la medierea unor țări precum Turcia și Emiratele Arabe Unite, criticând Kievul pentru că refuză să intre în discuții cu el. Cu toate acestea, el a respins ideea de a purta discuții cu Statele Unite, considerând că acestea „nu sunt necesare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...