Vladimir Putin, reacție neașteptată după discursul lui Klaus Iohannis: “Este inacceptabil”

Iancu Andreea 11.11.2020, 15:58
Vladimir Putin, reacție neașteptată după discursul lui Klaus Iohannis: “Este inacceptabil”

Reacția lui Vladimir Putin, după discursul lui Klaus Iohannis, este total neașteptată. Liderul de la Kremlin s-a simțit ofensat de presiunile din partea României și a luat atitudine. Iată ce a declarat președintele Rusiei.

Cum a răspuns Vladimir Putin la discursul lui Klaus Iohannis

România a primit o atenționare din partea lui Vladimir Putin cu privire la implicarea în politica internă a statelor vecine. Președintele rus a susținut o declarație îngrijorătoare pentru autoritățile române, după ce președintele Klaus Iohannis a avut un discurs deranjat pentru Kremlin.

Potrivit afirmațiilor lui Putin, liderul Rusiei este nemulțumit de presiunile pe care le exercită alte state, inclusiv cele de la București, asupra Republicii Moldova și Belarusului.

”Considerăm că este inacceptabil ca cineva din exterior să impună anumite decizii poporului din Belarus. Trebuie să îi lăsăm pe cetăţenii din Belarus să decidă în linişte ce paşi trebuie făcuţi în continuare. Acelaşi lucru se aplică şi situaţiei recente din Kîrgîstan şi luptei politice interne din Moldova”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat susținerea candidaturii unui pro-european la alegerile din Republica Moldova
Președintele Klaus Iohannis a anunțat susținerea candidaturii unui pro-european la alegerile din Republica Moldova

Declarația președintelui Klaus Iohannis, care l-a deranjat pe liderul rus

Această remarcă a președintelui Vladimir Putin vine în urma discursului susținut de Klaus Iohannis, dar și al altor oficiali europeni. Președintele României își anunțat de curând susținerea față de candidatul pro-european de la președinția Republicii Moldova. De altfel,  Maia Sandu a și câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu 36,16 la sută din voturi. Candidata a intrat astfel în turul al doilea, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Aceasta urmează să îl aibă drept contracandidat pe actualul președinte al țării, Igor Dodon, care a obținut 32,61 la sută din voturi, potrivit digi24.ro.

”M-am bucurat să văd în primul tur un vot al cetăţenilor pentru candidata Maia Sandu, acesta fiind de fapt un vot în favoarea unei evoluţii democratice ireversibile a Republicii Moldova, pe care România a susţinut-o permanent şi o susţine fără rezerve.

Suntem şi ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova, in ansamblul sau. Vom fi extrem de atenţi la desfăşurarea scrutinului din această duminica, pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetăţenilor, în cadrul unor alegeri democratice, corecte şi libere de orice interferenţe nedorite”, a declarat marţi, Klaus Iohannis.

De asemenea, un alt oficial român se implica în politica românilor de peste Prut. Ministerul român de Externe anunțat o finanțare de 250.000 de euro pentru Republica Moldova. Această sumă urmează să fie utilizată cu scopul implementării de proiecte care să sprijine societatea civilă și presa independentă a statului.