De ce nu-l vrea Vladimir Putin pe Joe Biden la Casa Albă. Lista incredibilă a celor care nu l-au felicitat pentru rezultatul alegerilor

Stan Filon 09.11.2020, 13:05
De ce nu-l vrea Vladimir Putin pe Joe Biden la Casa Albă. Lista incredibilă a celor care nu l-au felicitat pentru rezultatul alegerilor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încă nu și-a felicitat omologul american pentru victoria din alegerile prezidențiale. Se pare că rușii nu îl au deloc la suflet pe Joe Biden, mai ales că acesta a participat activ la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, când ocupa funcția de vicepreședinte în administrația Obama.

Vladimir Putin nu se grăbește să-l felicite pe Joe Biden

Chiar dacă mulți președinți din toată lumea, printre care și Klaus Iohannis, au trimis deja mesaje de felicitare pentru Joe Biden, după ce acesta s-a impus în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, mesajul lui Putin se lasă încă așteptat.

Se poate spune că Vladimir Putin așteaptă să vadă exact rezultatele oficiale ale scrutinului din America, deși atunci când Donald Trump a câștigat alegerile trecute, Vladimir Putin l-a felicitat la numai câteva ore după ce presa l-a dat câștigător pe milionarul american.

Vladimir Putin inca nu l-a felicitat pe Joe Biden
Vladimir Putin inca nu l-a felicitat pe Joe Biden

Pe Trump îl felicitase la câteva ore după aflarea primelor rezultate, nu însă și pe Biden

”Vreau să felicit poporul american la finalul acestei perioade electorale şi pe Donald Trump pentru victoria sa. Rusia este pregătită şi vrea restaurarea pe deplin a relaţiilor cu Statele Unite”, transmitea Kremlinul la 9 noiembrie 2016.

Acum, la Kremlin este tăcere. ”Putin este un bun soldat și nu se gudură înaintea dușmanilor”, spune Serghei Markov, un analist pro-Kremlin. Specialiștii în comunicare spun că președintele Rusiei se pregătește pentru o relație foarte rece cu cel care va fi numit noul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Se pare că Vladimir Putin are suficiente motive de îngrijorare. Președintele ales vede în Rusia una dintre cele mai mari amenințări de securitate, promite să refacă legăturile slăbite cu aliații europeni, iar ca vicepreședinte în administrația Obama i-a sprijinit pe politicienii prooccidentali din Ucraina (n.r. – și a adus scutul antirachetă al NATO în România).

Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, a declarat presei că ”este puțin probabil ca Biden să aducă modificări pozitive politicii Washingtonului față de Rusia”, mai cu seamă că a participat personal la impunerea de sancțiuni Rusiei atunci când era vicepreședinte.

Turcia tace, la fel și Arabia Saudită

Joe Biden a rimit, totuși, felicitări din Rusia, chiar din partea celui mai opozant politician pentru Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Acesta le-a transmis pe Twitter urări de bine lui Joe Biden și Kamalei Harris, felicitându-i pe americani că au avut un ”scrutin liber și corect”, o aluzie indirectă la realitatea opusă din Rusia lui Putin.

O altă voce importantă este cea a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a avut o relație sinuoasă cu Donald Trump, cu suișuri și coborâșuri, însă nu se grăbește deloc să-l felicite pe Joe Biden.

În schimb, Ministerul de Externe de la Ankara l-a felicitat duminică pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din Guineea, dar nu a făcut nicio mențiune despre votul din Statele Unite, remarcă NBC News.

Turcia probabil că va avea mai mult de pierdut decât alte țări de pe urma victoriei lui Joe Biden. Președintele ales va înăspri cel mai probabil tonul în legătură cu intervențiile militare externe ale Ankarei și nu va vedea cu ochi buni nici cooperarea strânsă pe care Turcia o are cu Rusia în special pe plan militar.

În schimb, liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei, a luat în derâdere alegerile americane spunând că sunt un exemplu pentru ”fața urâtă a democrației liberale”, care arată ”declinul moral, civil și politic al regimului american”.

Nici Arabia Saudită nu l-a felicitat încă pe Joe Biden, în schimb premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, aliat apropiat al lui Donald Trump, i-a trimis lui Biden un mesaj de felicitare, însă nu l-a numit deloc președinte ales, remarcă The Guardian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...