Vladimir Putin a explicat când își va retrage trupele din Transnistria. Cum a contrat-o pe Maia Sandu

Ana Anitoiu 18.12.2020, 10:46
Vladimir Putin a explicat când își va retrage trupele din Transnistria. Cum a contrat-o pe Maia Sandu

Vladimir Putin a explicat când își va retrage Rusia trupele din Transnistria. Liderul rus a contrat-o pe această temă pe Maia Sandu, care a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, și a făcut și o referire la România. În plus, a explicat de ce s-a ajuns la situația din prezent.

Când își va retrage Vladimir Putin trupele din Transnistria

Vladimir Putin a declarat, în cadrul conferinţei de presă anuale televizate, că este de acord să retragă trupele ruse aflate în regiunea transnistreană. Însă, președintele rus a impus o condiție. El a precizat că acest lucru va fi posibil numai după ce va fi găsită o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de la Nistru.

„Maia Sandu nu a spus nimic nou. Noi auzim de mult timp declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al Republicii Moldova, dar este și cetăţean al României. În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, după ce va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem în favoarea acestei variante”, a spus Vladimir Putin.

Când ar fi putut fi retrase trupele din Transnistria și de ce nu s-a întâmplat

De asemenea, liderul rus Vladimir Putin a spus că, din punctul lui de vedere, trupele ruse din Transnistria ar fi putut fi retrase încă din timpul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Președintele rus a spus că atunci a fost foarte aproape de soluționare. Însă, fostul lider moldovean a renunțat la înțelegerile ce au fost făcute.

Vladimir Putin a explicat cand isi va retrage trupele din Transnistria. Cum a contrat-o pe Maia Sandu
Vladimir Putin

„În ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE:  «De ce ați procedat așa?» Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a mai spus Vladimir Putin.

Un politician din Moscova, amenințări dure. ”Vă veţi scălda într-o baie de sânge”

Recent, un politician de la Moscova, Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, a amenințat Republica Moldova cu ”o baie de sânge”. El a spus, la televiziunea publică rusă Rossia-1, că în cazul în care autorităţile Republicii Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc va crește. Se va dubla sau chiar se va tripla.

”Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo”, a spus Vladimir Jirinovski, reacționând la o declarație pe care Maia Sandu a făcut-o, la sfârșitul lunii noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...