Un politician de la Moscova amenință Republica Moldova cu ”o baie de sânge”. Ce nu au voie să facă moldovenii

Ana Anitoiu 08.12.2020, 20:16
Un politician de la Moscova amenință Republica Moldova cu ”o baie de sânge”. Ce nu au voie să facă moldovenii

Un politician de la Moscova amenință Republica Moldova cu ”o baie de sânge”. Deputatul a spus ce nu au voie să facă moldovenii, dacă nu vor să suporte consecințe grave. O declarație făcută de președintele ales Maia Sandu a stârnit această reacție.

Ce nu au voie să facă moldovenii, dacă nu vor să se scalde ”într-o baie de sânge”

Politicianul care amenință Republica Moldova este Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia. Recent, el a declarat, la televiziunea publică rusă Rossia-1, că dacă autorităţile Republicii Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc se va dubla sau chiar tripla. În plus, el a amenințat Chişinăul cu o „baie de sânge”.

„Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo”, a spus Jirinovski, reacționând la o declarație făcută de Maia Sandu, la sfârșitul lunii noiembrie.

”Munițiile de la Cobasna sunt suficiente pentru un întreg Al Treilea Război Mondial în Europa”

De asemenea, politicianul a spus că la Cobasna sunt muniții suficiente pentru un întreg Al Treilea Război Mondial în Europa. Vladimir Jirinovski a spus că transportarea unei astfel de cantități de arme nu este posibilă, pentru că s-ar putea produce un accident ce ar putea zgudui ”întreaga Europă”.

„Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc”, a explicat el, adăugând că nimeni nu vrea să plătească pentru lichidarea armamentului.

Un politician de la Moscova ameninta Republica Moldova cu o baie de sange. Ce nu au voie sa faca moldovenii
Vladimir Jirinovski

Politicianul rus, amenințare uluitoare pentru Republica Moldova

Depozitul de la Cobasna a reprezentat arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Însă, cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după ce trupele sovietice s-au retras din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. În prezent, ar exista aici 20.000 de tone de arme şi muniţii.

„Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm – nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom prinde pe toţi”, a ameninţat Jirinovski.

Ce a declarat Maia Sandu, înaintea acestei amenințări

Anterior, pe 30 noiembrie, ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a spus că apelul pe care Maia Sandu l-a făcut referitor la retragerea trupelor din cadrul Grupului Operativ (GOTR) din Transnistria şi a muniţiilor din stânga Nistrului a fost ”iresponsabil”. Președintele ales al Republicii Moldova a amintit că ministrul rus al Apărării a promis, în 2019, că Rusia va evacua cele peste 20.000 de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna.

De fapt, în apelul pe care l-a făcut, Maia Sandu se referea la retragerea GOTR – creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria. Ea s-a pronunțat pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...