Vizita lui Putin în Mariupol a stârnit furie printre locuitori. A fost comparată cu întoarcerea unui criminal în serie la locul faptei

Elena Avramescu 20.03.2023, 11:04
Vizita lui Putin în Mariupol a stârnit furie printre locuitori. A fost comparată cu întoarcerea unui criminal în serie la locul faptei

Igor Ghirkin, fost lider militar al separatiștilor din Donbas, a făcut o declarație surprinzătoare recent cu privire la președintele Rusiei, Ghirkin fiind una dintre figurile centrale ale conflictului început în 2014 prin invadarea și anexarea Crimeei. Igor Ghirkin este de părere că o sosie a fost în vizita recentă în orașul ocupat Mariupol, și nu Vladimir Putin.

Vladmiri Putin, în vizită la Mariupol

Fostul lider militar insistă cu faptul că singurele imagini în care apare adevăratul Putin sunt cele în care președintele rus se află singur sau la mare depărtare de alți oameni.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri. Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul.

Imaginile cu decorațiile, îmbrățișările sunt, de fapt, cu alții. Iar cel care ține discursuri când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune această dublură. Probabil vorbește prostii”, a spus fostul lider separatist în cadrul unei declarații.

Vizita lui Putin in Mariupol a starnit furie printre locuitori
Igor Ghirkin, fost lider militar al separatistilor din Donbas

Kremlinul susține că Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului la volanul unei mașini, după care ar fi discutat cu localnici, ar fi vizitat locuri de interes și chiar ar fi primit un raport cu privire la lucrările de reconstrucție.

Aceasta este prima deplasare a liderului de la Kremlin la Mariupol, fiind anunțată a doua zi după o vizită în Crimeea cu ocazia împlinirii a nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei de la Marea Neagră la Rusia și după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului de la Kremlin.

Autoritățile ucrainene au denunțat deplasarea lui Putin la Mariupol, punând accent mai ales pe faptul că a avut loc în timpul nopții.

„Ca un hoţ, Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol adăpostindu-se în spatele nopţii. În primul rând, aceasta este mai sigur. De asemenea, noaptea îi permite să pună accent pe ceea ce vrea el să arate şi ţine oraşul pe care armata lui l-a distrus în totalitate şi pe cei câţiva locuitori care au supravieţuit la adăpost de privirile indiscrete”, a notat Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

Igor Ghirkin este un fost colonel în cadrul serviciului de securitate rus, FSB, care a fost condamnat de justiția olandeză la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH 17 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în iulie 2014. În plus, împreună cu acesta au fost condamnați, tot în lipsă, și Serghei Dubinsky, fost agent al agenției ruse de informații militare, GRU, și Leonid Harcenko, lider al unei formațiuni de luptă din Donețk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...