Viscolul pune stăpânire pe România. Trei județe din țară se află sub Cod galben

Elena Avramescu 21.12.2021, 11:18
Viscolul pune stăpânire pe România. Trei județe din țară se află sub Cod galben

Meteorologii au emis pentru astăzi, 21 decembrie 2021, noi avertizări nowcasting Cod galben de vânt, ce vizează mai multe zone montane din Muntenia, pe parcursul următoarelor şase ore. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 16:00, la altitudini de peste 1.800 de metri, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa vântul va sufla cu viteze de peste 100 km/h, iar zăpada viscolită o să reducă vizibilitatea.

Trei județe din țară, sub Cod galben de viscol

În plus, avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cel mai mare strat de zăpadă din judeţul Sibiu a fost măsurat la o staţie meteorologică și era de 50 de centimetri în cursul zilei de ieri, la o altitudine de peste 2.000 de metri în munţii Făgăraş, în zona turistică Bâlea Lac, unde s-a înregistrat chiar și o pană de curent ieri.

În momentul în care au fost contactaţi telefonic, cei de la telecabina din zonă au transmis că transportul pe cablu de la Bâlea Cascadă, la Bâlea Lac se face doar cu ajutorul generatorului. Astfel că accesul la Bâlea Lac se face pe Transfăgărăşan în condiţii de iarnă, până la Bâlea Cascadă, de unde trebuie luată telecabina.

Iar dacă la Bâlea Lac este un risc moderat de producere de avalanşe, iar zăpada măsoară jumătate de metru, în staţiunea Păltiniş din munţii Cindrel, unde meteorologii au măsurat până la 28 de centimetri de zăpadă.

Trei judete din tara, sub Cod galben de viscol
Viscol

Pericol de avalanșă la Bâlea Lac

În cursul zilei de ieri, meteorologii au anunțat că cel mai mare strat de zăpadă a fost de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la o altitudine de peste 2.000 de metri, în Munţii Făgăraş. Astfel că exista risc mare de producere de avalanşe, conform unei avertizări valabile până luni seară.

Testele de compresie făcute de salvamontişti indică, de asemenea, faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune. Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudine sunt închise, au transmis salvamontişti, potrivit Libertatea.

Salvamontiştii din Sibiu au recomandat turiștilor să evite complet zona Bâlea Lac, unde în cursul dimineșii de ieri termometrele stației meteo de la Bâlea Lac indicau -11 grade Celsius.

Cu o săptămână în urmă, autoritățile locale au transmis o serie de recomandări pentru oamenii care se află în zonă, când la stația meteo de la Bâlea Lac zăpada măsura 87 de centimetri.

Urmăriți Impact.ro și pe