Risc de avalanșă însemnat și trasee închise în Munții Bucegi

Daniela Alexandru 16.12.2021, 18:34
Risc de avalanșă însemnat și trasee închise în Munții Bucegi

Cei care iubesc muntele, dar și drumețiile din frumosul masiv montan Bucegi vor avea de așteptat pentru a se putea întoarce pe unele trasee montane. Stratul de zăpadă este unul consistent și anumite trasee cunoscute de iubitorii de munte și des frecventate de turiști sunt închise.

Salvamontiștii din Dâmbovița au anunțat că, cel puțin până pe 17 decembrie, mai multe trasee montane din munții Bucegi sunt închise. Este vorba mai ales de zona montană Peștera – Padina, zonă în care a nins ca în povești și unde peisajul este unul de vis. Cu toate acestea, turiștii sunt îndemnați să dea dovadă de mai multă prudență decât de obicei atunci când se încumetă să urce pe munte.

„Iubitorii muntelui care doresc să ajungă în zona montană Peștera-Padina, în următoarele zile, trebuie să fie echipați specific perioadei de iarna. În Staţiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina a nins transformând întreaga zonă într-un peisaj parcă desprins dintr-o poveste. Deplasările către Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător sezonului rece”, este mesajul salvamontiștilor de la Salvamont Dâmbovița.

Traseele închise până cel puțin pe 17 decembrie

– Peștera – Vf. Omu pe Valea Obârşiei (bandă albastră);

– Peştera – Refugiul Bătrâna pe Valea Doamnelor (triunghi roşu);

– Peştera – Piatra Arsă (bandă albastră);

– Padina – Cota 2000 (bandă roşie);

– Muntele Tătaru – Cabanăa Bolboci sau Cheile Tătarului (triunghi roşu şi triunghi galben);

– Dobreşti – Scropoasa – Cabana Bolboci pe Valea Ialomiţei (Cruce albastră);

– tot Masivul Leaota.

În plus, și meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru masivele Făgăraș și Bucegi cu vreme general închisă și risc însemnat de avalanșe.

Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul se menține în continuare, însemnat (3).

Zilele precedente, în zona Bâlea Lac, au fost semnalate avalanșe de placă de vânt.” este avertizarea meteorologilor.

Urmăriți Impact.ro și pe