Viscolul continuă să facă probleme în România, unde 30 de mașini au rămas înzăpezite pe un drum județean, între localitățile Măcișeni și Valea Mărului, în județul Galați. Mai multe utilaje au fost trimise pentru a scoate mașinile de pe drumul înzăpezit, iar secretarul de Stat Raed Arafat a fost întrebat dacă ar trebui cumva închise școlile.
Așadar, vremea rea face în continuare probleme în mai multe județe din țară, unde ninsoile și viscolul au pus probleme autorităților, dar și participanților la trafic. Pe un drum județean din Galați, între localitățile Măcișeni și Valea Mărului, 30 de mașini au rămas blocate în nămeți. Utilaje de deszăpezire au fost trimise pentru a scoate mașinile de sub zăpadă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a relatat la Antena 3 CNN situația în județele din țară unde condițiile meteo au impus intervenția echipajelor de salvatori.
„Pe plan național, intervenții în desfășurare la ora 14 erau în județele Argeș, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Galați, Hunedoara, Sibiu, Tulcea. Intervenții finalizate au fost raportate la ora respectivă în Alba, Bihor, Cluj, Dolj, Gorj, Timiș. Avem o porțiune de autostradă A1 Sibiu – Deva, tronsonul km 224 – 237. La nivelul drumurilor naționale, este închis DN 22 pe porțiunea Râmnicu Sărat – limita cu județul Brăila. Sunt cinci drumuri județene închise: trei în Caraș Severin, unul în județul Buzău și unul în Galați. Traficul era restricționat pe două drumuri naționale: DN 2C, între Costești, municipiul Buzău, până la limita cu județul Ialomița, și DN 2B, municipiul Buzău, limita cu județul Brăila.
Nu s-a pus problema închiderii școlilor. Nu avem o solicitare în acest sens. Sunt convins că dacă vor fi probleme în unele zone, la nivelul Comitetelor Județene se vor lua deciziile necesare pentru județele respective. S-au reunit Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, CJSU, acolo unde a fost nevoie. Am fost în legătură permanentă cu prim-ministrul, ca președinte al Comitetului, și am discutat despre fiecare dintre situații. Legătura cu domnul prim-ministru Ciucă este permanentă, chiar dacă este plecat din țară (în Egipt, n.r.).
Cu ministrul de interne Lucian Bode suntem, de asemenea, în legătură permanentă. La acest moment, o ședință de Comitet Național, care presupune și convocarea Comitetelor Județene, înseamnă să scoatem oamenii din zona de intervenție. Comitetul Național se poate convoca online dacă este nevoie de o decizie care nu poate fi luată la nivelul comitetelor județene”, a declarat raed Arafat.
Raed Arafat a vorbit și despre situația de la Cabana Capra, situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine, unde mai muți turiști au rămas blocați în urma unei avalanșe.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Echipele de intervenție au început să coboare turiștii. Operațiunea va mai dura. Nu avem niciun turist rănit sau care să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Este o misiune coordonată și la nivel de prefect. Sunt implicați salvamontiștii și forțe ale Ministerului de Interne, utilaje de la drumuri naționale (…) Este clar că dacă au ajuns turiștii pe drumuri oficial închise, vor fi luate decizii la nivelul Poliției Rutiere”, a spus Arafat.
„La Cabana Capra, echipele de intervenție au găsit mai multe persoane decât aveam în informațiile inițiale. Sunt 57 de turiști. Primul grup de 17 persoane e în siguranța. Al doilea grup format din 40 de turiști și un angajat este pe drum. La Capra a rămas o parte din personal”, a declarat prefectul de Argeș, Radu Perianu.