Raed Arafat anunță verificări urgente la toate spitalele: „Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea”

Elena Avramescu 25.11.2022, 14:12
Raed Arafat anunță verificări urgente la toate spitalele: „Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea”

În cursul zilei de astăzi, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut câteva declarații, spunând că în următoarea perioadă urmează să fie efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică. Scopul acestor verificări este de a se observa dacă sunt dotate corespunzător cu generatoare de curent şi rezervoare de apă.

Noi verificări anunțate de Raed Arafat la spitalele din țară

Raed Arafat a participa la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, unde a vorbit despre faptul că spitalele au obligația de a avea generatoare de curent și rezervoare de apă.

„Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva.

Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale”, a declarat Raed Arafat.

Motivul pentru care Raed Arafat nu merge în concediu de ani buni
Raed Arafat

În această categorie ar intra chiar și benzinăriile, astfel că și acestea ar trebui să fie dotate cu generatoare de genul, şi nu a exclus posibilitatea ca în viitorul apropiat acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

„Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie.

Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim”, a mai notat Raed Arafat.

În plus, în cazul unei pene de curent este necesar ca fiecare persoană să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, sau chiar medicamente.

Trebuie reținut faptul că probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este relativmică, iar asta deoarece în România există generatoare de mare capacitate la nivel de judeţ.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...