Virusul care a pus OMS în gardă. Riscul de infecții a crescut alarmant în rândul copiilor

Mihnea Tălău 14.12.2022, 08:10
Virusul care a pus OMS în gardă. Riscul de infecții a crescut alarmant în rândul copiilor

Mai multe țări europene, printre care Franța, Irlanda, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit, au indicat o creștere în anul 2022, în special începând cu luna septembrie, a numărului de cazuri de boală streptococică invazivă de grup A (iGAS) în rândul copiilor cu vârsta sub 10 ani.

Decese la copiii sub 10 ani, în mai multe state europene

În aceeași perioadă, au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate cu boala iGAS la copiii sub 10 ani, inclusiv din Franța, Irlanda și Regatul Unit. În Franța și în Regatul Unit, numărul de cazuri de iGAS observate la copii a fost de câteva ori mai mare decât nivelurile de dinaintea pandemiei pentru o perioadă echivalentă de timp.

Creșterile observate raportate la OMS/Europa și la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au urmat unei perioade de incidență redusă a infecțiilor cu streptococul de grup A (GAS) în timpul pandemiei COVID-19, transmite OMS.

Este probabil ca creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu iGAS la copii să fie, de asemenea, asociată cu creșterea recentă a circulației virusurilor respiratorii, inclusiv a gripei sezoniere și a virusului sincițial respirator, deoarece coinfecția virusurilor cu GAS poate crește riscul de îmbolnăvire cu iGAS.

Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala, plin de copii intubati din cauza covid-19

Care sunt simptomele bolii

Bacteria GAS este cea mai frecventă cauză de faringită bacteriană la copiii de vârstă școlară. Infecțiile cu gaze provoacă, de obicei, o boală ușoară, inclusiv dureri de gât, dureri de cap și febră, împreună cu o erupție cutanată fină și roșie (scarlatină). Incidența faringitei GAS atinge de obicei un vârf în timpul lunilor de iarnă și la începutul primăverii în Europa. Sunt raportate frecvent focare în grădinițe și școli. Faringita SGA este diagnosticată prin testul rapid de detectare a antigenului și/sau prin cultură bacteriană și este tratată cu antibiotice și îngrijire de susținere.

În cazuri rare, bacteria GAS poate provoca, de asemenea, o infecție severă, care pune în pericol viața, cunoscută sub numele de boala iGAS, care se poate manifesta sub formă de bacteriemie, pneumonie sau infecție a pielii și a oaselor (celulită, osteomielită, fasceită necrozantă). Copiii cu infecții virale, cum ar fi varicela (varicela) sau gripa, prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala iGAS.

Infecțiile cu GAS și iGAS sunt boli cu declarare obligatorie doar într-un număr limitat de țări europene. Prin urmare, este dificil de evaluat în acest moment nivelul general de circulație în Regiunea Europeană a OMS.

Deși investigațiile sunt în curs de desfășurare, primele date sugerează că valul de cazuri nu este legat de o tulpină specifică sau nouă și nici de o creștere a rezistenței la antibiotice a GAS.

Având în vedere că, în general, creșterea actuală a numărului de cazuri de boală iGAS este relativ scăzută, că cazurile raportate nu sunt cauzate de o tulpină nouă și că boala poate fi tratată cu ușurință cu antibiotice, OMS/Europa și ECDC evaluează în prezent riscul pentru populația generală reprezentat de infecția cu iGAS ca fiind scăzut. Acest lucru va fi revizuit pe măsură ce investigațiile continuă.

Toate țările europene ar trebui să fie vigilente cu privire la o creștere similară a numărului de cazuri în rândul copiilor, mai ales având în vedere creșterea circulației virusurilor respiratorii care are loc în prezent în întreaga Europă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...