Virgil Popescu vrea să mai dea o lovitură românilor. Cere scăderea plafonului de compensare la energie

Mihnea Tălău 11.08.2022, 13:37
Virgil Popescu vrea să mai dea o lovitură românilor. Cere scăderea plafonului de compensare la energie

Virgil Popescu, ministrul Energiei a propus în ședința coaliției ca plafonul până la care este compensat prețul energiei să se reducă la 250 de kWh pe oră, de la 300 kWh cât este în prezent. Propunerea a fost respinsă întrucât aceasta a venit fără alte argumente concrete, calcule sau soluții.

Dîncu contra Virgil Popescu

Pe Virgil Popescu îl paște remanierea guvernamentală, tot mai multe voci admițând că nu este persoana potrivită pentru a conduce un asemenea minister greu.

PSD și-a exprimat intenție de a accepta remanierea un ministru social-democrat, în persoana ministrului Apărării, Vasile Dîncu, cu condiția ca liberalii să îl înlocuiască pe Virgil Popescu.

„Politica energiei într-o țară o face ministrul Energiei. Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea”, a declarat, miercuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Social-democrații vor ca soluție, pentru criza energetică, decuplarea prețului consumatorilor casnici de la prețul general al energiei electrice. Astfel, este necesară o reglementare a prețului pentru consumatorii casnici, fiind incluse aici și spitalele, școlile și punctele termice. Toate acestea ar trebui să aibă un preț reglementat și nu compensat, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Ministrul, contestat de toată lumea

Ministrul Energiei a fost contestat de AUR și USR, aceștia din urmă depunând în luna februarie și o moţiune simplă intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”. Aceasta însă nu a trecut.

Semnatarii moțiunii îl acuzau că gestionarea crizei facturilor la energie a fost un dezastru, 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă. Importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional, iar legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost mult timp blocată.

În mandatul său, România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net. Noile investiţii în sistemul energetic au fost blocate blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite iar sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde.

Acestea sunt doar câteva dintre nemulțumirile exprimate de opoziție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...