INTERVIU EXCLUSIV

Viorica Vodă, după declaraţiile de hărţuire: „Nu regret nimic din cele spuse! Breasla actorilor nu e una unită și știam asta” INTERVIU EXCLUSIV

Alexandru Catalan 07.05.2022, 13:59
Viorica Vodă, după declaraţiile de hărţuire: „Nu regret nimic din cele spuse! Breasla actorilor nu e una unită și știam asta” INTERVIU EXCLUSIV

Actrița Viorica Vodă, 45 de ani, cea care la începutul lunii mai a făcut o serie de declarații curajoase pe scena Teatrului Național, cu ocazia Premiilor „Gopo”, vorbind despre fenomenul hărțuirii sexuale existent în lumea românească a teatrului și cinematografiei, spune că nu regretă în niciun moment inițiativa. Acum, actrița dezvăluie într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro reacțiile pe care le-a stârnit printre colegii ei acel moment.

Viorica Vodă, mesaj despre hărțuirea sexuală, pe scena Premiilor „Gopo”

Ea a adăugat că nu a simțit sprijin din partea celor care se aflau pe scenă în momentul declarațiilor pe care le-a făcut și nu poate anticipa dacă gestul său îi va afecta sau nu cariera.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere şi consecinţele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulţi directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost. Să nu credeţi că vreau acum să mă reinventez iniţiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii şi mai ales a unei fete care este aici în sală şi are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început şi îşi va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie ruşine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaţilor sau a femeilor care, din educaţie sau lipsă de educaţie, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generaţia noastră am crescut cu ruşine, cu pudoare”, a declarat Viorica Vodă în fața unei săli intregi.

Impact.ro a încercat să afle cum se raportează aceeași actriță la întreaga amploare pe care au căpătat-o spusele sale doar câteva zile mai târziu.

Viorica Voda, dupa declaratiile de hartuire
Viorica Voda

Viorica Vodă, despre mesajul ei

Impact.ro: Credeți că lumea a perceput corect mesajul vorbelor dumneavoastră?

Viorica Vodă: Eu îmi doresc să cred că da! Ceea ce am spus, am spus-o fiindcă cred că trăim totuși într-o lume a bărbaților. Ei controlează această lume. Și uneori trebuie făcut ceva, trebuie încercat să mai corectăm, fiindcă e nevoie să încercăm măcar să acordăm șanse egale și femeilor. Dacă vom tăcea, nu se va schimba nimic și nu cred că asta e bine!

Însă, trebuie să adaug că acest subiect m-a stors aproape până la epuizare. După ce am spus ce am spus, presa s-a aplecat asupra cuvintelor mele. A perceput toată chestiunea asta ca o poveste de scandal, ca un cancan. Or, eu nu mi-am dorit niciodată asta! Am tras un semnal de alarmă asupra unei chestiuni importante, după părerea mea!

„Am primit numeroase semne de solidaritate, prin telefoane, SMS-uri și mesaje pe rețelele sociale”

Impact.ro: Ați declarat că acest subiect vă urmărește de ceva timp. Cu toate astea, ați vorbit cu tărie că nu ați premeditat momentul de la Gala „Gopo”. Unde este adevărul?

Viorica Vodă: În ambele variante! Am spus-o și o repet, nu am premeditat nimic legat de Gala Gopo. Nu am mers acolo gândidu-mă cum voi spune ceea ce am spus deja. Nu mi-am regizat momentul, ca să spun așa. Pur și simplu, am decis acolo, pe loc, să fac asta! Am realizat că urcasem pe scena unui important moment din viața actorilor și mi-am făcut curaj să spun ceea ce se știe deja…

Impact.ro: Cum i-ați simțit pe restul colegilor dumneavoastră, prezenți o dată cu dumneavoastră pe aceeași scenă? Solidari sau mai degrabă surprinși?

Viorica Vodă: Mai degrabă surprinși, aș spune! Primele semnale de solidaritate au venit mai târziu, tot pe scena evenimentului. Dar mai ales în zilele ce au urmat. Am primit numeroase telefoane, SMS-uri, mesaje pe rețelele sociale în care oameni simpli, în marea lor majoritate, m-au felicitat și încurajat pentru ceea ce am făcut. M-a bucurat să constat că cei mai mulți dintre cei care au dorit să-mi transmită ceva pozitiv au fost bărbați. Asta mă face să cred că oamenii au perceput bine mesajul meu!

Viorica Vodă: „Nu am de ce să-l dau în judecată pe Mircea Diaconu. Fiecare e liber să-și exprime propria părere”

Impact.ro: Sunteți la curent cu declarațiile fostului dumneavoastră partener din pelicula „Filantropica”, Mircea Diaconu, pe tema acestui subiect de presă. El a vorbit despre „o formă de amantlâc inclusă profesiei”. Cum comentați? Luați în calcul să-l dați în judecată pentru declarațiile sale?

Viorica Vodă: Să-l dau în judecată? Nici pomeneală! De unde ați scos-o p-asta? Nici nu se pune chestiunea! Fiecare are dreptul la propria sa părere și e liber să și-o exprime public. Nu doresc altfel să comentez în niciun fel spusele sale…

Impact.ro: În cuprinsul peliculei „Filantropica” există o serie de scene fierbinți, în care jucați alături de Mircea Diaconu. Cum s-au turnat acele scene? Au existat neînțelegeri atunci cu partenerul dumneavoastră?

Viorica Vodă: Nu voi intra în acest subiect. V-am spus că nu sunt omul căruia să-i placă cancanurile.

Viorica Vodă: „Breasla actorilor nu a fost niciodată unită”

Impact.ro: Cum a primit breasla actorilor intervenția dumneavoastră?

Viorica Vodă: Breasla noastră nu a fost niciodată unită. Nu are cum să schimbe Viorica Vodă această realitate! Așa că pot afirma că nu am primit prea multe mesaje de solidaritate din partea colegilor, pe acest subiect. Vă spun sincer că nici nu mă așteptam să se întâmple altfel. Însă vreau să spun că asta nu schimbă nimic din mesajul meu. Situația vine de demult, ceea ce am semnalat exista și în vremea lui Ceaușescu, nu doar după 1990. Important va fi să realizăm că lucrurile pot fi schimbate!

Impact.ro: Credeți că „momentul Viorica Vodă” de la Gala premiilor „Gopo” vă va afecta pe viitor cariera?

Viorica Vodă: Nu m-am gândit la asta niciun moment! Și vreau să sper că nu, nu se va întâmpla asta! Oamenii mă percep ca actrița din „Filantropica”! Or, e puțin fals acest lucru. Oamenii nu se uită la cariera unui actor în ansamblul ei. Cei mai mulți, spre exemplu, nu știu că am primit un premiu în Italia pentru un alt film în care am jucat, mult mai recent, în Italia. Dar poate că asta face parte din menirea actorilor! Nu știu! Ceea ce știu e că-mi iubesc meseria pe care am ales-o cu ani în urmă și pe care nu am de gând s-o trădez!

Impact.ro: Ce v-a spus fiica dumneavoastră după tot scandalul stârnit de afirmațiile dumneavoastră? Aveți vreun regret?

Viorica Vodă: Fiica mea? Nu am discutat cu ea despre asta. Sigur, e o fată tânără, la cei 20 de ani ai săi, aproape architect cu acte în regulă. Nici lumea arhitecților nu e ferită de împărțeala strâmbă despre care am vorbit! Și știe și ea asta. Vorbim între noi ca fetele, despre tot felul de lucruri și sper că viitorul ei să fie, din acest punct de vedere, diferit. Asata-mi doresc! Cât privește regretul, nu am ce să regret. Sinceritatea are prețul ei, ca multe alte lucruri în viață, dar nu regret niciun moment cele spuse!

Urmăriți Impact.ro și pe