Viorel şi Andrei Hrebenciuc, condamnaţi în dosarul retrocedărilor de păduri. Câţi ani de închisoare au primit cei doi

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 22.07.2021, 17:46
Viorel şi Andrei Hrebenciuc, condamnaţi în dosarul retrocedărilor de păduri. Câţi ani de închisoare au primit cei doi

Viorel şi Andrei Hrebenciuc au fost condamnaţi la închisoare joi de Curtea de Apel Brașov în dosarul retrocedărilor de păduri de la Romsilva. Decizia nu este definitivă, cei doi urmând să poată face apel. Iată ce sentințe a stabilit instanța pentru fostul lider PSD și fiul său.

Câți ani de închisoare au primit Viorel şi Andrei Hrebenciuc

Potrivit minutei de ședință a Curții de Apel Brașov, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul menționat. Fiul său, Andrei, a primit tot doi ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență.

În același doar al retrocedărilor de păduri, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare și pe fostul deputat Ioan Adam, pentru cumpărare de influență. În plus, fostul judecător de la Tribunalul Covasna Lorand Andras Ordog a primit șapte ani de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel Braşov i-a mai condamnat pe Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul retrocedării, la 3 ani cu executare; și pe Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov, la 2 ani de închisoare cu suspendare. Adam Crăciunescu, fostul director general al Romsilva, a fost achitat.

Viorel si Andrei Hrebenciuc, condamnati în dosarul retrocedarilor de paduri
Viorel Hrebenciuc. Inquam/ Octav Ganea

Viorel și Andrei Hrebenciuc și-au recunoscut vinovăția

Dosarul a fost trimis în instanţă la începutul anului 2015. Viorel şi Andrei Hrebenciuc, precum şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia și au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată. Cei trei au fost acuzați pentru retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în defavoarea Romsilva și în favoarea lui Paltin Sturdza.

DNA a calculat un prejudiciu de 1.421.800.870 de lei, adică echivalentul a 303.888.615 de euro în acest dosar. Suma reprezintă contravaloarea terenului. În schimbul intervenției sale pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău, Viorel Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Verdictul dat de Curtea de Apel Braşov, identic cu cel al Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Sentințele ce au fost stabilite de Curtea de Apel Braşov sunt identice cu cele pe care le-a dat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2018. Însă, acele condamnări au fost anulate la apel de către un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă care a hotărât ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.

Totodată, Instanţa supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu. Secţia specială, ce era condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională, Gheorghe Stan, a hotărât să nu mai atace decizia cu apel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...