Vioara lui George Enescu și manuscrisul unei opere, cumpărate cu 150.000 de euro. ”A făcut o mare afacere”

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 23.09.2021, 17:20

Chiar dacă autenticitatea lor este contestată vehement, vioara lui George Enescu și manuscrisul unei opere au fost cumpărate cu nici mai mult nici mai puțin de 150.000 de euro în cadrul unei licitații organizate de Historic.

Vioara lui George Enescu, contestată, dar vândută pentru o sumă uriașă

Două obiecte de o valoare istorică remarcabilă au fost cumpărate la licitația organizată miercuri, 22 septembrie, de Historic, de un om de afaceri care a scos din buzunar 150.000 de euro pentru a le adăuga colecției sale. Numele acestuia nu a fost dezvăluit publicului.

Este vorba despre vioara lui George Enescu, un model Joseph Guarnerius del Gesù, despre care se spune în prezentare că a fost un cadou de la familia regală a României, și un manuscris al operei „Oedipe”. Ambele au fost adjudecate la prețul de pornire – 50.000 de euro pentru instrumentul muzical și 100.000 de euro pentru partitură.

„Consider că persoana care le-a cumpărat a făcut o mare afacere”, a spus Cezar Florea, organizatorul licitației.

Statul mai are la dispoziție două zile de la încheierea licitației pentru a se răzgândi și a cumpăra cele două piese, însă nu și-a notificat dreptul de preempțiune.

Vioara lui George Enescu și manuscrisul unei opere, cumpărate cu 150.000 de euro

Subiectul unui scandal

Autenticitatea acestora a fost contestată de mai multe personalități din domeniu, iar Ministerul Culturii a cerut o nouă expertiză ce ar trebui să scoată adevărul la lumină.

Și Artexim, instituția care organizează Festivalul George Enescu, a cerut Ministerului Administrației și Internelor (MAI) să verifice proveniența bunurilor și dacă scoaterea lor la licitație respectă cadrul legal.

S-a făcut o solicitare ca vioara lui George Enescu și manuscrisul să fie recunoscute drept obiecte de patrimoniu cultural, la categoria tezaur. Săptămâna trecută, însă, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (CNMC), care funcționează pe lângă Ministerul Culturii a respins rapoartele de expertiză din dosarele de clasare, considerându-le „neconcludente și nelegale”. Comisia a recomandat o nouă evaluare, care să fie realizată de experți independenți.

Aproape două sute de loturi formate din obiecte și documente ce au legătură cu George Enescu au fost scoase la vânzare de casa de licitații Historic. Cele mai multe au fost vândute pentru o sumă totală ce ajunge aproape de 250.000 de euro, stabilind un nou record pentru piața românească.

„Este un record pe piața românească de astăzi. Până la licitația noastră, Enescu nu avea un preț atât de bun, acum a reușit să ajungă la cote europene”, a mai spus Cezar Florea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...