EXCLUSIV

Vin americanii. Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu se pregătesc de venirea trupelor americane în România

Ioana Constantin 03.02.2022, 17:31
Vin americanii. Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu se pregătesc de venirea trupelor americane în România

În baza militara de la Mihail Kogălniceanu sunt așteptați să ajungă 1.000 de soldați americani. Statele Unite trimit un batalion de atac şi o unitate de infanterie pe care le-au dislocat din Germania ca să întărească apărarea pe flancul estic al țării noastre. Aceste efective se vor adăuga celor 900 de militari americani aflați în prezent în România. Localnicii de la Kogălniceanu au sentimente împărțite: unii se bucură de investițiile care urmează, alții simt deja amenințarea războiului.

„Completează forța noastră armată”

Soldații care vor veni în România fac parte din Regimentul 2 Cavalerie, staționat acum în orașul Vilseck din Germania. Regimentul 2 de Cavalerie are 5.000 de militari și funcționează în principal în jurul vehiculelor blindate Stryker.

Aceste vehicule blindate Stryker sunt transportoare de trupe pe roţi ce au o versatilitate mare atât în termeni de armament, cât şi în termeni de mobilitate.

Militarii acestui batalion au misiunea de a se deplasa rapid oriunde e nevoie bazându-se în principal tocmai pe aceste vehicule de lupta.

John Kirby, secretar de presa al Pentagonului: „SUA va deplasa forțe adiționale în România, Polonia și Germania. Acestea nu sunt mutări permanente. Trupele nu vor lupta în Ucraina, ci vor asigura securitatea în zona. 1.000 sunt în Germania, apoi vor fi repoziționați în România. În zilele următoare vor veni aceste trupe, la invitația expresă guvernului din România. Franța va deplasa sub  comanda NATO trupe în România. 2.000 de trupe din SUA vor veni în Europa în zilele următoare. Sunt pregătiți pentru a contracara agresiunea și a apară aliații. Nu sunt mutări permanente, sunt rotații adaptate contextului actual”.

Vasile Iancu – Ministrul Apărării Naționale: „Aceste trupe care vor veni completează trupele americane existente în acest moment, înainte de a veni acești 1.000 de soldați din regiment 2, avem  aproape 1.000 de oameni care sunt deja în România, completează forța noastră armată”.

Pregătirile pentru primirea batalionului american sunt gata

În baza militară de la Mihail Kogălniceanu pregătirile pentru primirea batalionului american sunt gata. Localnicii îi știu pe soldații Regimentului 2 Cavalerie pentru că au mai fost aici, în urma cu câțiva ani. Anunțul că americanii vor reveni în forță la Kogălniceanu i-a pus pe gânduri pe localnici. Unii spun că deja s-au obișnuit să trăiască alături de ei, baza militară americană fiind construită aici, cu mulți ani în urmă.

Alții însă nu cred ca este un avantaj pentru țara noastră, în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina stă să înceapă iar Rusia nu a văzut niciodată cu ochi bun existența bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. De altfel una dintre  condițiile puse de Vladimir Putin pentru dezamorsarea conflictului a fost ca SUA să își retragă militarii din România și Bulgaria.

Localnică. Nu știu ce să zic. La noi sunt deja de mult timp americani în bază. Nu e o noutate că vin alți 1000. Ei vin își fac treaba noi ne vedem de treaba noastră. Acum, temere există vă dați seama, este acest conflict, autoritățile ne liniștesc sau ne neliniștesc dar om vedea. Nu depinde de noi.

Depinde de comunitate. Noi ce vină avem că s-a pornit războiul. Indiferent, dacă e să murim, murim oricum. Dar noi sperăm să nu fie conflict sa nu fie războaie.

Localnic . Lucrurile nu prea arată bine. Nu trebuie să fie așa ceva. Ne este teamă. Suntem în vârsta. Am băiat. am fată, am nepoți. Îmi e teamă sunt copiii mei. Cred ca vom avea de suferit pentru că avem baza asta aici.

Baza militară poate găzdui 20.000 de soldați

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu poate găzdui până la 20.000 de soldați și deține facilități necesare de cazare și depozitare armament și tehnică militară.

Americanii din Batalionul Stryker au mai fost în ţara noastră și în 2015 şi în 2017, la unul dintre cele mai mari exerciții NATO din acei ani care s-a desfășurat şi în România. În 2015 chiar au realizat un „Marş al Cavaleriei” când 400 de soldaţi şi 80 de transportoare Stryker – acompaniate din aer de două elicoptere Apache, au străbătut distanţa de la Baza Mihail Kogălniceanu până la poligonul de la Cincu unde au participat la o serie de exerciții militare. Atunci au fost în aplicație, acum vin pe fondul unui război pe cale să înceapă.

Anca Belu, primar comuna Mihail Kogălniceanu: De la început ne am asumat rolul de gazdă și am știut că există riscul unui conflict. Sunt convinsă că autoritățile noastre vor avea capacitatea să diminueze acest conflict.

Protecția locuitorilor nostri este făcută pe raza localității de ei. Temeri exista numai cuvântul conflict te sperie. Tuturor ne este teamă de existența unui conflict. Mai ales că avem o bază aici. Dar deși ne este teama suntem convinși că vom fi apărați.

Baza Mihail Kogălniceanu adăpostește acum câteva sute de militari americani și piloți NATO implicați în misiunea de poliție aeriană deasupra Mării Negre. În viitor va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est. În zonă ar trebui să apară un nou oraș, unde sunt așteptați 10.000 de militari care vor dubla actuala populație a localității.

Aici se vor ridica tot felul de construcții cu o suprafață desfășurată de 30 de hectare, dar și drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare. În plus, se va construi o nouă pistă care va fi exclusiv militară. Totul în valoare de 12,7 miliarde de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe