Viktor Orban, o nouă undă de șoc în UE. Ce nu acceptă acum, și România e afectată

Corina Oprea 17.05.2023, 16:32
Viktor Orban, o nouă undă de șoc în UE. Ce nu acceptă acum, și România e afectată

În plin război cu Rusia, Ucraina mai primește o lovitură grea. Ungaria nu a aprobat sprijinul militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace (EPF) a UE. Informația a fost confirmată de oficialii unguri și se pare că autoritățile refuză să aprobe plata pentru finalizarea acestui ajutor.

Ungaria nu aprobă sprijinul militar pentru Ucraina

Vești rele pentru Ucraina, care aștepta acum un ajutor semnificativ, de care să se folosească în războiul ce pare să nu se mai termine. Mai exact, Ungaria nu a aprobat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace (EPF) a UE. Mai multe publicații au dat vestea care, ulterior, a fost confirmată de biroul purtătorului de cuvânt al guvernului maghiar.

Din primele informații oferite de Guvernul condus de Viktor Orban, Ungaria ar fi refuzat plata pe motiv UE ar folosi Fondul European pentru Pace doar pentru a sprijini Ucraina, nu și în scopul altor state. Ungurii cred că nu sunt fonduri suficiente pentru a promova și interesele altor state europene, motiv pentru care nu a aprobat plata.

„Ungaria nu este de acord cu faptul că Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, utilizează Fondul European pentru Pace doar în ceea ce priveşte Ucraina, deoarece acest lucru nu permite canalizarea unor fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, a justificat biroul purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Biroul purtătorului de cuvânt din Ungaria spune că este nevoie ca toate aspectele să fie clarificate înainte de a aproba plata următoarei tranșe.

„Pentru guvernul maghiar este crucial ca aceste aspecte să fie clarificate, motiv pentru care nu a aprobat plata următoarei tranşe din EFP”, a precizat biroul purtătorului de cuvânt în răspunsul pentru Reuters.

Ungaria nu aprobă a opta tranșă

Aceasta ar fi fost cea de-a opta tranşă acordată Ucrainei din Fondul European pentru Pace, în valoare de 500 de mii de euro. Plata ar fi trebuit făcută la data de 22 mai, însă Budapesta a blocat achiziția și cere garanții pentru finalizarea procesului.

Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021 și are ca scop prevenirea conflictelor, asigurarea păcii și consolidarea securității internaționale. Sumele pe care această facilitate le acoperă ajung la 8 miliarde de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe