Viermi în măștile de protecție? Experimentul unui celebru fizician arată clar cum stau lucrurile

Iancu Andreea 04.04.2021, 22:58

Un experiment recent avea să stârnească reacții de uimire după ce părea că a descoperit viermi în măștile de protecție. Astfel, descoperirea a lansat noi teorii ale conspirației cu privire la pandemie și la metodele de protecție impuse de autorități. Totuși, rezultatul experimentului unui fizician român a lămurit lucrurile.

Există sau nu viermi în măștile de protecție? Ce au arătat experimentele

Un clip video, devenit viral pe internet, arăta cum un bărbat s-a hotărât să facă un experiment care privește măștile de protecție. După ce a supus materialul, care ar trebui să ne protejeze împotriva virusului, unei băi de abur, bărbatul a urmărit îndeaproape ce se poate observa pe suprafața măștii. Acesta observa mici obiecte mișcătoare, despre care a concluzionat că ar fi viermi, ca parte a nanotehnologiei, despre care s-a tot vorbit inclusiv în raport cu vaccinul anti-Covid și acum cu măștile de protecție.

Pentru că și-a dorit să refacă experimentul viral, fizicianul Cristian Presură a filmat un clip în care arată și explică ce se întâmplă atunci când pui masca de protecție la abur. Astfel, specialistul elucidează misterul format în jurul clipului din mediul online.

După clipul cu masca am primit multe întrebări. Mă simt oarecum neputincios că nu pot răspunde la ele, ar trebui un efort de săptămâni, colaborare cu specialiști și ar arată mai mult că un studiu științific gata de trimis la un jurnal. Câteva dintre întrebări

1) Scamele respective ne fac rău dacă le inhalăm?
2) Există scame și în măștile noi? Dacă da, cum au ajuns acolo?
3) Cum se explică videoul în care un german taie o masca chirurgicală și de acolo ies cu adevărat viermi, că se văd cu ochiul liber?
4) Care e raportul dintre efectele structurale de deformare datorită aburului și cele date de fluxul de vapori/aer în experimente?, a scris omul de știință pe Facebook.

Fizicianul Cristian Presură a încercat să răspundă mai multor întrebări legate de experiment foto - captură Facebook
Fizicianul Cristian Presură a încercat să răspundă mai multor întrebări legate de experiment
foto – captură Facebook

Rezultatul fizicianului aduce vești bune. Ce se află, de fapt, pe măștile de protecție

După ce a pus masca de protecție la abur, fizicianul Cristian Presură a urmărit suprafața la microscop și într-adevăr, a văzut cum mici obiecte prindeau viață pe mască. În clipul postat pe canalul său de Youtube, specialistul remarcă faptul că suprafața măștii nu conține nici viermi și nici nanotehnologie, ci doar scame, bucăți de textil, pe care adesea le putem acumula atunci când punem masca de protecție în buzunar. El a remarcat, de asemenea, că bucățile microscopice de textil par să “prindă viață” atunci când sunt supuse procedurii la abur.

M-am uitat cu atenție la o masca nouă pe partea interioară și am găsim scame pe ea. Imaginea de mai jos este un astfel de exemplu. Zona asta se vedea și cu ochiul liber că un punct, atrăgea atenție. Scamele sunt de tipuri diferite. Părerea mea este că nu sunt periculoase, pentru că inhalăm astfel de scame mici și atunci când ne punem haine pe noi sau când aerul din camera nu e aerisit. Ele apar în procesul de fabricare și ambalare, așa cum găsim pe unele ambalaje alimentare “poate conține urme de..”, a mai scris fizicianul pe pagina sa de Facebook.