VIDEO Ce a apărut pe cerul Turciei. Imaginile par dintr-un film SF

Cătălina Burghelea, Paul Dobrescu 25.01.2022, 12:37
VIDEO Ce a apărut pe cerul Turciei. Imaginile par dintr-un film SF

Cerul din estul provinciei Van, Turcia, a arătat suprarealist, luni, 24 ianuarie, datorită unui fenomen rar. Localnicii s-au grăbit să imortalizeze momentul spectaculos, pentru a-l avea ca amintire sau ca să-l posteze pe rețelele sociale. Așa cum era de așteptat, imaginile s-au viralizat repede datorită asemănării cu un un OZN.

Spectacol pe cerul Turciei. Oamenii s-au grăbit să fotografieze momentul

La începutul acestei săptămâni, cerul dintr-o provincie turcă a fost, cel mai probabil, foarte fotografiat. Cu un aspect fascinant, dar și un pic înfricoșător, norii speciali au făcut senzație pe internet. Localnicii din provincia Van au fost intrigați de aspectul unic al unui nor lenticular alb. „În formă de lentilă”, acest tip de nori este adesea confundat cu un OZN sau film SF. Se formează lângă munți sau dealuri atunci când aerul nu circulă și este umed.

Nori rari, în formă de farfurie OZN

Apariție rară pe cerul Turciei! Martorii au fost șocați de forma specială, lenticulară a norilor. Cu alte cuvinte, sunt nori care par niște lentile sau farfurii, de unde și analogiile cu aparițiile OZN-urilor.

Ce sunt norii lenticulari

Formațiunea, care se mai numește și nor „OZN”, arată ca o farfurie sau lentilă convergentă și apare în zonele montane sau deluroase. Un astfel de nor se formează în funcție de condițiile de mediu și cele atmosferice, cum ar fi vântul, presiune atmosferică, umiditatea și temperaturile existente în acel moment. Acești nori sunt, de fapt, aer umed care s-a condensat deasupra unui vârf muntos.

Cunoscuți sub denumirea științifică de altocumulus lenticularis, norii lenticulari se formează atunci când temperatura aerului scade și picăturile de umezeală sunt împinse pe o pantă abruptă de vântul și curenții de aer puternici. Aparent inofensivi, pot cauza turbulențe în cazul avioanelor.

Nori lenticulari
Nori lenticulari, imagine cu rol ilustrativ

Zăpadă face ravagii în Turcia

În Turcia, anul 2022 a debutat cu vreme severă și ninsori puternice. Autoritățile se luptă cu nămeții de zăpadă, în timp ce locuitorii mai multor zone din țară au cedat psihic. Pare că ninsoarea nu se va opri prea curând. Pe 25 ianuarie, echipajele de salvare au curățat străzile importante din Istanbul și din jurul orașului, care au fost blocate de o furtună masivă de zăpadă. Mulți șoferi nu au mai putut ieși cu mașinile din zăpadă, supraviețuind peste noapte în condiții de îngheț.

Șoferi blocați în nămeți

Una dintre cele mai afectate zone este Istanbulul – un oraș cu aproximativ 16 milioane de locuitori – care se întinde pe continentele european și asiatic. Doar aici stratul de zăpadă măsoară peste 80 de centimetri!

„Nimic nu se mișcă. Plugurile de zăpadă nici măcar nu pot ajunge la noi”, a declarat Ahmet Odabaşı, 40 de ani, unul dintre miile de călători blocaţi peste noapte pe o autostradă la vest de Istanbul, pentru Associated Press.

„Sunt blocat aici de 12 ore. Sunt norocos că am benzină, mâncare și apă”, a spus șoferul, care conducea spre Istanbul din orașul Edirne, lângă granița cu Grecia.

Ninsorile abundente din Turcia au forțat aeroportul din Istanbul să anuleze toate zborurile. Suspendarea curselor aeriene le-a provocat dureri de cap călătorilor blocați în această parte a lumii, din cauza condițiilor meteo extreme. Autostrăzile au devenit parcări pentru șoferii turci, care nu au mai putut înainta prin zăpadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...