Un incendiu la suprafața oceanului, la vest de peninsula Yucatan din Mexic, a băgat în sperieți pe toată lumea. Din fericire, incendiul a fost stins zilele trecute, potrivit compania petrolieră Pemex. Totul s-a datorat unor scurgeri de gaze dintr-o conductă subacvatică.
Flăcările care au izbucnit din apă au fost denumite „ochi de foc”, datorită formei circulare a flăcării. Incendiul a izbucnit la mică distanță de platforma petrolieră Pemex, care este conectată la câmpul petrolier Ku Maloob Zaap.
Nu au existat răniți, iar producția nu a fost deloc afectată. Incendiul a fost stins în aproximativ 5 ore, muncitorii de la companie folosind azot pentru a controla flăcările.
Compania Pemex a anunțat că a închis şi supapele conductei cu diametrul de 30 de cm. Șeful ASEA pentru siguranţa petrolului din Mexic, Angel Carrizales, a precizat pe Twitter că incidentul „nu a generat nicio deversare”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Turbomaşina instalaţiilor de producţie active ale Ku Maloob Zaap a fost afectată de o furtună electrică şi de ploi abundente”, conform unui raport al Pemex privind incidentul.
Vineri, 2 iulie, o explozie puternică a avut loc la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Toate persoanele din zona incidentului nefericit au primit mesaj RO-Alert prin care erau rugate să părăsească zona de urgență.
Planul Roșu de intervenție a fost activat la nivelul județului Constanța. Din păcate, incendiul s-a soldat cu un mort și cinci răniți.
Conform primelor informaţii existente, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată, însă instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie. Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat.
Ministrul mediului Tanczos Barna, a declarat că impactul asupra mediului poate fi major. Mai mult, din primele evaluări ale ANM norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, a adăugat ministrul.
‘Situaţia este gravă. Accesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă. Există în continuare pericol de explozie. Din păcate, din primele informaţii, există şi victime, dar evaluarea situaţiei este în responsabilitatea ISU. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului’, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.