VIDEO Barmanii-roboți care îți pregătesc cafeaua și pe care s-ar putea să-i întâlnești mai repede decât ai crede

Alexandru Ioanid 11.06.2019, 11:49
VIDEO Barmanii-roboți care îți pregătesc cafeaua și pe care s-ar putea să-i întâlnești mai repede decât ai crede

Se spune de multă vreme că multe sarcini pe care le îndeplinesc acum oamenii vor fi preluate de roboți. Ei bine, viitorul ăla nu mai pare atât de îndepărtat.

Trăm în era automatizării și a tehnologiilor sofisticate, ceea ce înseamnă că viitorul poate fi, într-o mai mică sau mai mare măsură, al roboților. Mașinăriile inteligente au început deja să apară mai peste tot și au preluat sarcinile pe care le îndeplinesc, de regulă, oamenii.

E o strategie bună de business. Costurile sunt mai mici, patronii nu mai plătesc salarii lunare și, cu programarea corectă, un robot poate lucra non-stop. Productivitate maximă cu investiții cât de cât mici.

O știu și sud-coreenii de la Dal.Komm Coffee, care au decis să-și automatizeze mare parte din activități.

Compania care a înlocuit barmanii cu roboți

Compania, cu sediul central în Seul, a trimis nu mai puțin de 45 de roboți care să se ocupe de prepararea cafelei în magazinele pe care le deține în mall-uri, școli sau aeroporturi.

Activitățile din cafenele, care sunt realizate acum de oameni, pot fi preluate de roboți, ceea ce înseamnă că industria se poate transforma radical. Atât în beneficiul companiilor, cât și în cel al consumatorilor.

Coreea de Sud reprezintă vârf de lance atunci când vine vorba de automatizare și inovații tehnologice. Sigur, pe termen scurt, efectele asupra pieței muncii pot fi negative.

Mulți tineri aflați la început de drum se plâng de faptul că nu-și mai găsesc un loc de muncă. Pentru că joburile ce presupun doar activități de rutină au fost lăsate pe mâna roboților inteligenți.

Barmanii-roboți care îți pregătesc băutura

Cum funcționează barmanii-roboți ai companiei sud-coreene

La una dintre cafenelele deținue de lanțul sud-coreean Dal.komm Coffee, în Seul, un barman-robot preia automat comenzile clienților prin intermediul unei aplicații.

Pregătește paharul de cafea și, în mai puțin de un minut, acesta este livrat clientului prin intermediul unui braț metalic.

Ulterior, cafeaua e livrată prin intermediul unei ușițe de sticlă, pe care clientul o deschide cu ajutorul unui cod de patru cifre, primit de la robot.

O astfel de mașinărie poate căra până la 14 băuturi în același timp. Paharele care nu sunt livrate în mai puțin de 10 minute sunt golite, iar clientul își primește băutura din partea casei.

Barmanii-roboți sunt răspândiți în multe țări din lume

E foarte distractiv și la îndemână. În preajma cafenelei în care ne aflăm se află multe spații de birouri, mulți angajați ies în pauza de masă. E bine să te servească un robot ca acesta pentru că îți iei cafeaua mult mai ușor„, spune unul dintre clienți.

Salariile celor nu au fost înlocuiți de roboți au crescut, în ultimii doi ani, cu peste 27%, spun economiștii sud-coreeni. Asta pentru că directorii de companii care au investit în automatizare și-au redus costurile.

Iar banii economisiți au fost direcționați și către salariații de care chiar au nevoie și pe care vor să-i păstreze.

Roboții sunt extrem de răspândiți în Coreea de Sud. În 2017, existau peste 700 de roboți la fiecare 10.000 de muncitori, în condițiile în care media globală este de 85 de roboți la fiecare 10.000 de salariați.

Așadar, o densitate de aproape zece ori mai mare.

O altă expoziție de roboți care pregătesc automat băuturi a putut fi văzută, anul acesta, în Barbican Centre din Londra. Vezi video mai jos:

Barmani-roboți, Barbican Centre, Londra 2019 (sursa: impact.ro)
Urmăriți Impact.ro și pe