Victor Pițurcă a fost chemat la DNA. Vine să dea explicații într-o afacere considerată dubioasă

Ana Anitoiu 10.09.2022, 14:38
Victor Pițurcă a fost chemat la DNA. Vine să dea explicații într-o afacere considerată dubioasă

Victor Pițurcă ar fi fost chemat la DNA pentru a da explicații într-o afacere considerată dubioasă. Antrenorul ar fi implicat în derularea unui contract de cumpărare a unei cantități considerabile de măști de protecție de către Ministerul Apărării Naționale (MApN), afacere pentru care ar fi alocat foarte mulți bani

Victor Pițurcă, la DNA

Victor Pițurcă, în vârstă de 66 de ani, ar urma să le dea explicații procurorilor militari din DNA. În dosar ar fi avut loc deja percheziții și primele audieri. Fostului selecționer al naționalei de fotbal ar urma să îi vină rândul să facă declarații, potrivit unor surse judiciare citate de prosport.ro.

Pe de altă parte, Victor Pițurcă a negat faptul că ar fi fost chemat la audieri. „Am auzit că e ceva în derulare, dar eu nu am făcut nimic ilegal”, a spus antrenorul.

Victor Piturca a fost chemat la DNA
Victor Piturca

Cum ar fi început afacerea

Afacerea s-ar fi desfășurat pe durata stării de urgență, în urmă cu doi ani, când șeful direcției medicale MApN, generalul D.P., s-a ocupat de achiziționarea măștilor de protecție împotriva coronavirusului. Generalul i-ar fi cerut șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN să găsească transport și fonduri pentru achiziționarea unor echipamente medicale, în special măști, deoarece ministerul nu dispunea de sumele respective.

În acest context, șeful farmaciilor ar fi luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti pentru a le intermedia relația cu o firmă din China. Apoi, generalii MApN ar fi apelat la colegul lor de la CSA Steaua, antrenorul Victor Pițurcă, care ar fi ajuns să finanțeze toată operațiunea. Transportul măștilor ar fi fost plătit de firma administrată de fiul lui, Alexandru Pițurcă, SC PAV GREEN ENERGY SRL.

Această firmă a virat banii către ALLODIUM SA, front al forțelor aeriene din Ucraina. Această companie a făcut plata pentru FA Ukraine, avionul de transport fiind din flota militară ucraineană, dar și pentru echipamentele medicale către o firmă din China – SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

După aceea, chinezii ar fi livrat echipamentele către firma HELIOS, deținută de Neacșu Vasile, apropiat de fostul selecționer Victor Pițurcă, iar de la HELIOS au fost livrate la MApN.

Ce suspectează procurorii

Procurorii cercetează posibile fapte de corupție comise de către generalii MApN, precum și fapte de evaziune fiscală. Conform acelorași surse, aceștia se referă la o sumă de 40.000 euro plătită de către ALLODIUM SA către o firmă controlată de frații Barsanti, la care au fost deja făcute percheziții.

Evaziunea fiscală ar deriva din faptul că MApN ar fi „uitat” să achite TVA și accize pentru combustibilul folosit de avionul ucrainean. A fost invocat faptul că Ministerul Finanțelor ar fi dat o hotărâre în starea de urgență ca accizele combustibilului aferent transportului produselor medicale al căror beneficiar e statul să nu fie imputate de către stat.

Mai mult, procurorii suspectează o infracțiune de eludare a taxelor, deoarece operațiunea s-a derulat printr-un intermediar, compania HELIOS DENTSERV SRL, ceea ce ar fi însemnat că beneficiarul produselor scutite să fie HELIOS DENTSERV SRL, nu Ministerul Apărării Naționale.

Antrenorul Victor Pițurcă a mai avut de-a face cu procurorii DNA. El a fost cercetat cu privire la rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și Federația Română de Fotbal și condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...