VIDEO

Viciul la care toți mai mulți tineri au cedat de 1 mai, la mare. Polițiștii au găsit multe „pachete speciale”: „Bine că nu s-a întâmplat vreun deces!”

Gabriela del Pupo 02.05.2023, 17:19
Viciul la care toți mai mulți tineri au cedat de 1 mai, la mare. Polițiștii au găsit multe „pachete speciale”: „Bine că nu s-a întâmplat vreun deces!”

Petrecerile de 1 mai au prilejuit și nopți albe pentru ofițerii Antidrog care au făcut controale pe litoral, unde au reținut 125 de persoane, dar au reușit să prevină și incidente grave cauzate de supradoze de droguri. De altfel, chiar înainte de începerea sezonului distracțiilor au fost identificate rețele care promovau „pachete speciale” pentru minivacanță. Înainte de sărbători polițiștii au destructurat o rețea care procura cocaină din Guyana Franceză și o transportau prin intermediul unor cărăuși, prin Olanda și Franța către România, pentru a fi vândută către consumatorii care urmau să vină pe litoral și frecventau cluburile de fițe. Impact.ro a stat de vorbă cu Cătălin Țone, expert antidrog, care ne-a detaliat organizarea din week-end.

„Acolo a fost o concentrare semnată de structuri și am avut jandameria, poliția, firme de securitate”

Anticipând faptul că vor fi mulți dealeri care vor căuta potențiali clienți printre tinerii care vin pentru evenimentele organizate la mare, mobilizarea a fost suplimentată. Tinerii au fost verificați și la intrarea în baruri dar și la festivaluri chiar și de firmele de securitate angajate de organizatorii acestor evenimente. 11 traficanți din străinătate au fost reținuți după ce au venit special în România pentru aceste evenimente.

„Consider că a fost o acțiune de succes a forțelor de ordine publică din România, pentru că acolo a fost o concentrare semnată de structuri și am avut jandameria, poliția, firme de securitate angajate de organizatori, a fost poliție locală. Cel mai important rezultat a fost acela că nu s-a produs nici un supradozaj cu urmări grave cu stări comatoase sau doamne ferește cu deces.

Asta a însemnat că au fost suficient de vigilenți angajații din structurile de ordine publică, pentru că au făcut controale atente în punctele de acces în perimetre, și de asemenea au acționat și în zona publică, pe străzi, în gări, în autogări, în locuri unde a existat un aflux mare de populație. Poliția națională, împreună cu jandarmeria a comunicat oficial că au fost constatate 125 de fapte la regimul drogurilor, cu deținerea de droguri pentru consum propriu, fapte care au fost constate, în general în zona de intrare în baruri.”, spune Cătălin Țone.

Forțele suplimentare rămân pe litoral până pe 3 mai

Acțiunea a fost cu atât mai grea cu cât vorbim de 85.000 de participanți în cele patru zile de desfăşurare ale Festivalului Beach, Please! din Costineşti iar forțele de ordine vor asigura verificările și la Festivalul Sunwaves 30 din Mamaia care va dura până pe 3 mai. Chiar ieri polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au documentat activitatea infracțională a 2 persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc. Aceștia au depistat, în incinta unui festival din stațiunea Mamaia, 2 bărbați (unul de naționalitate britanică și unul de naționalitate slovacă), în timp ce ar fi oferit, spre vânzare, droguri de risc și mare risc.

În total peste 300 de tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale însă spre deosebire de alte festivaluri nu au fost cazuri grave.

„13 persoane au fost arestate, și foarte important 11 sunt cetățeni străini, englezi și italieni, ceea ce înseamnă foarte clar că România și festivalurile din România sunt vizate de traficații străini care cred că aici este permisivitate sau nu cunosc legea. Am văzut cetățeni străini care au ascuns drogurile în tablouri sau boxe”, spune expertul.

Un traficant a pus chiar un ciorap pe un senzor de fum, crezând că este o cameră ascunsă, pentru a nu fi descoperit cu drogurile.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...