„Viața dincolo de cărbune”, un film documentar despre ultima generație de mineri din carierele de cărbune

Robert Pavel 23.02.2024, 13:05
„Viața dincolo de cărbune”, un film documentar despre ultima generație de mineri din carierele de cărbune
  • Primul documentar interactiv despre tranziția principalei regiuni carbonifere din România, județul Gorj, de la o regiune monoindustrială la o economie cu emisii reduse de CO2, „Viața dincolo de cărbune”, a fost lansat în format bilingv, română-engleză. Asta după ce la finalul anului trecut, filmul a fost prezentat în premieră la Muzeul Țăranului Român din București. Documentarul a fost concept într-un proiect al Asociației Bankwatch.

Documentarul a fost realizat cu ajutorul platformei Klynt, iar regia și imaginea sunt semnate de Mihai Stoica, director executiv 2Celsius.

„Structurat pe capitole tematice, documentarul web „Viața dincolo de cărbune” prezintă în mod interactiv atât istoria regiunii și rolul economic și identitar al industriei extractive în dezvoltarea acesteia, cât și provocările semnificative sociale, economice, sanitare și de mediu pe care industria continuă să le genereze”, susțin reprezentanții Bankwatch.

Mai mult decât atât, documentarul pune în lumină potențialul cultural și natural al Gorjului și al comunităților gorjene de a se reinventa, de a se dezvolta ca parte dintr-o economie prietenoasă cu oamenii și cu mediul înconjurător.

Unde poate fi văzut filmul

Documentarul web „Viața dincolo de cărbune” este disponibil în română și engleză și poate fi accesat,
începând de azi, la adresa viatadincolodecarbune.ro.

„După 30 de ani de dezindustrializare haotică și tranziție dureroasă, principala regiune carboniferă din România are în fața sa o oportunitate imensă, o infuzie directă de fonduri, idei, inovație, sprijin pentru a dezvolta o economie a viitorului. Iar documentarul web asta ne arată. Este o formă de a recunoaște rolul important al industriei extractive în regiune, dar și de a ridica semne de întrebare cu privire la prețul plătit pentru această dezvoltare. Este o provocare pentru noi toți de a colabora pentru a pune bazele unei economii incluzive, sănătoase, pentru oameni și pentru mediul din care facem parte”, a declarat Eliza Bârnea, coordonatoarea campaniei Tranziție justă, Bankwatch România.

Ultima generație de mineri de carieră

„Este un început, i-am văzut pe oamenii care sunt dispuși să intre în programele de recalificare în zonele aflate în tranziție. Avem nevoie de programe serioase și aduse la zi, nu din economia trecutului. Asta am încercat să transmit și eu, să găsesc optimismul. Problema este că oamenii nu mai au încredere că cei care ar trebui să-i susțină în procesul acesta de tranziție sunt de încredere. Totuși, Gorjul are niște resurse extraordinare și un potențial uman remarcabil și sunt sigur că viitorul va arăta mult mai bine pentru Gorj și pentru gorjeni”, a declarat Mihai Stoica, regizorul documentarului.

Web doc-ul „Viața dincolo de cărbune” plasează istoric industria cărbunelui din Gorj, prezentând în premieră imagini de arhivă din perioada comunistă și transformările sociale aduse de industrializarea
economiei gorjene.

Acesta a fost produs în cadrul proiectului Active Citizens Fund „Abordarea pragmatică a provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice” de către Bankwatch România și 2Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe