Veşti rele pentru români. Ţara, în pragul unei crize alimentare şi a unei creşteri masive a preţului la gaze

Ana Anitoiu 07.05.2022, 10:23
Veşti rele pentru români. Ţara, în pragul unei crize alimentare şi a unei creşteri masive a preţului la gaze

România se află în pragul unei crize alimentare şi a unei creşteri masive a preţului la gaze, conform unui analist economic. Expertul a explicat ce se va întâmpla în magazinele din țară, în următoarea perioadă, precum și la ce soluție ar putea apela oficialii români în cazul în care Rusia ar sista exportul de gaz.

România, aproape de o criză alimentară

Conform analistului economic Adrian Negrescu, România se va confrunta cu o criză alimentară cauzată de sărăcie. El a precizat că deși produsele alimentare nu vor lipsi din magazinele din țară, oamenii nu vor mai avea putere de cumpărare.

„Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulți dintre români vizita la hipermarket va fi ca la muzeu.

Vor admira produsele, dar nu și le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare”, a mai spus Adrian Negrescu.

Romania, in pragul unei crize alimentare si a unei cresteri masive a pretului la gaze
Analistul a avertizat ca romanii nu vor mai avea putere de cumparare

Analistul, despre ce se va întâmpla cu gazele în România

Analistul economic este de părere că, în cazul în care Rusia va opri exportul de gaze, este foarte posibil ca România să se bazeze pe importul din Bulgaria, prin intermediul unei conducte ce se construieşte la sud de Dunăre, pentru lunile de iarnă.

„Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relație directă cu Gazprom. Dacă rușii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puțin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc”, a spus Adrian Negrescu.

Expertul a adăugat că până când România va începe să extragă gaze din Marea Neagră, singura soluție viabilă este creșterea producției interne și căutarea unei rute alternative de import, așa cum procedează Bulgaria.

Motivul pentru care prețul gazelor ar putea exploda

Totodată, analistul economic a spus că prețul gazelor ar putea exploda în România, în cazul în care Rusia va sista exporturile de gaz sau dacă Europa va renunța la importurile de gaz din această țară, în contextul războiului din Ucraina.

„Suntem ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și, în loc să încercăm să ne salvăm, politicienii noștri nu știu ce să facă pentru ca România să nu se ducă la fund, adică în recesiune”, a avertizat analistul.

El i-a criticat pe politicienii din țară că în loc să ia măsuri pentru a susține investițile, pentru a reduce povara fiscală și a opri scumpirile la energie și gaze, se păcălesc cu acordarea unor „vouchere de 4 lei/zi pentru săraci și discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanți”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...