Vouchere de vacanță 2022. Categoria de angajați care trebuie să scoată bani din buzunar pentru a primi bani de la stat. Se percepe un impozit de 10%

Ana Anitoiu 19.04.2022, 13:43
Vouchere de vacanță 2022. Categoria de angajați care trebuie să scoată bani din buzunar pentru a primi bani de la stat. Se percepe un impozit de 10%

O categorie de angajați din România trebuie să scoată bani din buzunar pentru a primi vouchere de vacanță în acest an. Statul percepe un impozit de 10% din valoarea beneficiului, în luna în care persoanele vizate decid să îl folosească.

Câți bani sunt reținuți pentru voucherele de vacanță

Mai exact, profesorii din România primesc vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei ce sunt emise doar pe suport electronic. Aceste vouchere au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic pe care sunt acordate.

„Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, arată ordinul Ministerului Educației privind stabilirea modului de acordare a voucherelor de vacanță.

Însă, în luna în care folosesc voucherele de vacanță, profesorii plătesc 10% din valoarea acestora. Adică suma de 145 de lei. Banii sunt reținuți automat de către angajator, potrivit ordinului Ministerului Educației ce a fost publicat pe 15 aprilie în Monitorul Oficial.

Vouchere de vacanta 2022. Categoria de angajati care trebuie sa scoată bani din buzunar pentru a primi bani de la stat
Voucherele de vacanta, impozitate

Ce se întâmplă în cazul celor care nu sunt de acord să li se rețină banii

În cazul în care profesorii nu sunt de acord să li se rețină acești bani, ei nu au o altă variantă decât să refuze să folosească voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Cadrele didactice trebuie să depună o solicitare scrisă în acest sens, la unitatea sau instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Adică până pe 15 mai.

Ordinul prevede că profesorii din țară care în acest an și-au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori au dreptul la o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în același cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Conform ordinului, în cazul încadrării în sistem de cumul sau plată cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii își au funcția de bază. Profesorii aflați în această situație au obligația de a depune la instituție o declarație în scris în care să precizeze angajatorul la care au funcția de bază.

În cazul personalului transferat sau detașat, voucherele de vacanță se acordă cu condiția ca profesorii să prezinte o adeverință din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat sau detașat nu i-a acordat acest beneficiu aferent anului 2022.

Voucherele de vacanță au fost anulate de către Guvern în luna februarie a anului trecut. Astfel, profesorii se pot bucura în acest an de acest beneficiu după un an în care nu l-au mai avut.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...