Vești proaste pentru șoferi! Cresc prețurile carburanților. La cât vor ajunge benzina și motorina

Raluca Juncu 30.10.2019, 15:32
Vești proaste pentru șoferi! Cresc prețurile carburanților. La cât vor ajunge benzina și motorina

Se anunță vești proaste pentru șoferi. Carburanții se vor scumpi odată cu începutul anului următor,ca urmare a ajustării accizelor. Cu cât vor fi mai scumpe motorina și benzina și câți bani vor trebui românii să scoată din buzunare?
Accizele la carburanți se ajustează anual, în conformitate cu rata inflației. Deși Ministerul Finanțelor nu a publicat încă prețurile noilor accize care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, datele furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că benzina și motorina vor fi mai scumpe.

 

Cu cât se vor majora accizele de anul viitor

În prezent, nivelurile ale accizelor sunt de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul benzinei, și de 1.895 de lei pentru 1.000 de litri, în cazul motorinei.

Accizele la carburanții auto se actualizează în fiecare toamnă, cu rata inflației, iar noul nivel va fi aplicat pentru tot anul următor, conform Codului Fiscal actual.
Accizele „se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie”, este precizat în Codul Fiscal.

Ministerul Finanțelor nu a publicat încă pe site noile niveluri ale accizelor, aplicabile de la începutul anului viitor, deși în teorie trebuia să facă acest lucru până la data de 20 octombrie, transmite economica.net. Chiar dacă se întârzie cu data publicării oficiale a prețurilor redate de Ministerul Finanțelor, la fel ca și anul trecut, prețul carburanților se va majora oricum.

Potrivit calculelor realizate de economica.net,  de la 1 ianuarie 2020, benzina va fi mai scumpă cu circa 8,5 bani pe litru, iar motorina cu circa 7,9 bani pe litru, deci, rotunjit, opt bani.

Se anunță noi scumpiri pentru motorină și benzină.

România se află în topul statelor cu cele mai mari taxe pe carburanți din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, consemnează realitatea.net. De cele mai mici prețurile la carburanți se bucură britanicii, urmați apoi de ucrainieni.

“Din punctul de vedere al nivelului de trai nu este normal pentru că nu avem suficient de mulți bani. Taxele pe produsele accizabile sunt ridicate, dar noi ne-am obișnuit cu ele și atunci vom face economie în altă parte.”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.

 

 

Sursa foto: pxhere.com