Vești proaste de la Ministerul Educației! Elevii care nu vor putea susține evaluările

Iancu Andreea / 18.05.2020, 14:56
Vești proaste de la Ministerul Educației! Elevii care nu vor putea susține evaluările

Situația actuală impune măsuri noi pentru susținerea examenelor de Capacitate și Bacalaureat. Astfel, este nevoie să se respecte măsurile de prevenție și limitare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. De aceea, fiecare unitate de învățământ trebuie să stabilească regulile după care se vor organiza testele. Acestea ar putea afecta o parte dintre elevi.

Ce spune noul Ordin al Ministerului Educației

Legislația adoptată în colaborare de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății impune noi măsuri de organizare a examenelor. Elevii din anii terminali vor putea susține examenele de Capacitate și Bacalaureat conform regulilor. Astfel, accesul în unitățile de învățământ este stabilit prin Ordinul celor două ministere. Totodată, și organizarea în sălile de clasă este precizată în același act normativ.

Accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius – temperatura va fi măsurată la intrarea în incinta instituţiei.

Accesul în interiorul unităţii de învăţământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii – temperatură care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius – şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii.

Așadar, elevii din întreaga țară nu vor putea participa la examene dacă au o temperatură ce depășește 37.3 grade Celsius. Totuși, decizia de implementare a acestei măsuri aparține unităților de învățământ.

37,3 grade Celsius, temperatura stabilit prin Ordinul Ministerului Sursă foto - Pexels
37,3 grade Celsius, temperatura stabilit prin Ordinul Ministerului
Sursă foto – Pexels

37.3 grade Celsius, un prag corect?

Ordinul celor două ministere nu precizează, însă, cum s-a stabilit acest prag de 37.3 grade Celsius. Conform unui studiu publicat de Jurnalul American al Asociaţiei Medicilor (JAMA), temperatura normală minimă ar trebui să fie de 37.2 grade Celsius, iar cea maximă, de 37.7 grade Celsius, măsurată oral.

Conceptul pragului de temperatură de 37 de grade Celsius în măsurătorile clinice ar trebui abandonat ca nefiind relevant. Limita de 37,2°C măsurată dimineaţa şi cea de 37,7°C măsurată seara ar trebui privite ca limitele maxime ale temperaturii normale, măsurate oral, la persoanele adulte până în 40 de ani sau la tineri, după cum arată studiul JAMA, conform adevarul.ro.

Nici Organizația Mondială a Sănătății nu pare să fi luat în considerare variabilele. Setul de recomandări propuse de OMS totuși, nu impune un prag.

Luaţi în considerare scanarea zilnică a temperaturii corpului şi un istoric medical de febră sau stări febrile în ultimele 24 de ore, la intrarea în clădire a personalului, a studenţilor sau a vizitatorilor, pentru a identifica persoanele bolnave.

Care este temperatura normală a corpului Sursă foto - Pexels
Care este temperatura normală a corpului
Sursă foto – Pexels

Termometrele digitale, suficient de precise?

Dr. Eugen Turcu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook despre cât de exacte sunt termometrele digitale.

În general, termometrele cu infraroşu trebuie aplicate la cam 2-5 cm de zona frontală pentru ca să aibă o precizie cât de cât… În spital, unde suntem evaluaţi zilnic pentru a intra în clădire, eu am avut zilnic temperatura de 33-34 grade. Deci ar fi trebuit să fiu mort, ca să zic aşa. Şi colegii mei, la fel. E cea mai mare tâmpenie cu acest screening prin temperatură.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI