Vești excelente pentru România. Țara noastră începe negocierile de aderare la cea mai importantă organizaţie economică din lume

Cătălina Burghelea 26.01.2022, 06:13
Vești excelente pentru România. Țara noastră începe negocierile de aderare la cea mai importantă organizaţie economică din lume

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis, marți, 25 ianuarie, să deschidă discuțiile pentru aderarea la OCDE cu șase candidați: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Guvernul țării noastre salută această decizie, arătând că reprezintă „un succes politico-diplomatic deosebit, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României”.

România negociază aderarea la OCDE, cea mai importantă organizaţie economică din lume

Cea mai importantă organizaţie economică din lume a deschis negocierile pentru intrarea României la OCDE. Țara noastră încearcă de ani buni să adere la această Organizație: şi-a depus oficial candidatura în aprilie 2004 și noiembrie 2012, apoi şi-a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

Guvernul României și președintele Klaus Iohannis salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu țara noastră.

„Decizia de astăzi a Consiliului OCDE reprezintă o recunoaştere a faptului că România împărtăşeşte valorile şi principiile Organizaţiei”, a transmis Executivul.

„Rămânem angajaţi, cu energie şi determinare, în atingerea obiectivului de a deveni membri ai OCDE”, a scris, pe Twitter, preşedintele Klaus Iohannis.

Motivele pentru care s-a luat această decizie

Potrivit unui comunicat de presă, decizia „vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OCDE pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OCDE”.

„Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele țări confirmă aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de Viziune a OCDE la a 60-a Aniversare și a Declarației Consiliului Ministerial adoptate anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OCDE, la care noii membri trebuie să acceadă, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OCDE, inclusiv prezervarea libertăților individuale, valorile democratice, statul de drept și protecția drepturilor omului, și valoarea economiilor de piață deschise, competitive, sustenabile și transparente.

Acestea se referă și la angajamentul membrilor OCDE de a promova creșterea economică sustenabilă și incluzivă și la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor”, se mai arată în comunicat.

Ce presupune procesul de aderare

Procesul de negociere include o evaluare „la sânge” efectuată de peste 20 de comisii tehnice privind alinierea țării candidate cu standardele, politicile și practicile OECD. Înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al celei mai importante organizaţii economice din lume, acesta trebuie să facă schimbări în legislația, politicile și practicile țării, pentru a se alinia cu standardele și bunele practici OCDE.

Un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare la OCDE nu există. Rezultatul și calendarul depind de capacitatea fiecărei țări de a se adapta la standardele organizației. Din moment ce toate comisiile tehnice își finalizează analizele, urmează ca toți membrii OCDE din Consiliu să ia o decizie finală în unanimitate.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că țara noastră rămâne angajată să urmărească obiectivul de a deveni membru OCDE.

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare”, se arată în mesajul său de pe Twitter.

Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor cu OCDE este valabilă și pentru Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

Ce este OCDE

Înființată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite, pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. OCDE are 38 de membrii (majoritatea europeni – 23), fiind state dezvoltate ce dețin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...