Câte doze de vaccin Pfizer destinate copiilor de 5-11 ani sosesc în România. CNCAV a făcut anunțul

Cătălina Burghelea 25.01.2022, 06:45
Câte doze de vaccin Pfizer destinate copiilor de 5-11 ani sosesc în România. CNCAV a făcut anunțul

Prima tranșă de vaccinuri Pfizer pentru copiii de 5-11 ani sosește, marți, 25 ianuarie, în țara noastră. Până acum, au fost făcute 3.355 de programări în platformă, a transmis Comitetul pentru coordonarea campaniei naționale de vaccinare (CNCAV). Schema de vaccinare a micuților este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile, care se administrează intramuscular.

Vaccinul Pfizer pentru copiii de 5-11 ani ajunge în România

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani va începe miercuri, 26 ianuarie, în România. Comitetul pentru coordonarea campaniei naționale de vaccinare a anunțat că dozele de vaccin ajung în țara noastră cu o zi înainte.

114.000 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, destinate vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, vor ajunge, marţi, în țara noastră, urmând ca, de miercuri, să înceapă campania de imunizare a lor.

„Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană şi vor sosi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, potrivit CNCAV.

Dozele de vaccin vor fi distribuite în centre din toată țara

Odată ajunse dozele de vaccin Pfizer în România, autoritățile pot începe imunizarea copiilor de 5-11 ani. Serul va fi distribuit după cum urmează:

  • Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 42.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Braşov: 12.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 12.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 12.000 doze
  • Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 12.000 doze.
Vaccinul Pfizer, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani
Vaccinul Pfizer, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Câți copii sunt înscriși la vaccinare

3.355 de copii din categoria de vârstă 5-11 ani figurează pe lista de programări pentru vaccinarea anti-COVID. Începând cu data de 13 ianuarie 2022, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), platforma electronică a CNCAV a permis programarea acestei categorii de vârstă la imunizarea împotriva noului coronavirus. Până pe 24 ianuarie, ora 8,00, erau înregistrate 3.355 astfel de solicitări.

„Reamintim că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, arată sursa citată.

Soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei de coronavirus

Imunizarea copiilor se poate realiza şi fără programare, prin prezentarea directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate micuților sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2”, au subliniat reprezentanții CNCAV.

Lipsa de fonduri a întârzit campania de imunizare a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani

În Europa, campania de vaccinare a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani a început de la jumătatea lunii decembrie 2021. În România a început mai târziu din cauza lipsei de fonduri, pentru a comanda dozele necesare copiilor, preciza recent Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...