Vești bune pentru șoferii din România. Benzina și motorina s-au ieftin din nou

Stan Filon 16.05.2023, 11:01
Vești bune pentru șoferii din România. Benzina și motorina s-au ieftin din nou

Vin vești nesperat de bune pentru șoferii din România! Benzina și motorina s-au ieftin din nou, astăzi! Vedeți în rândurile de mai jos la ce preț se vinde litrul de motorină, dar și cât costă astăzi un litru de benzină.

Vești bune pentru șoferii din România

Așadar, carburanții s-au ieftinit în România! Atât motorina, cât și benzina se vând astăzi mai ieftin decât ieri, iar diferențele de preț sunt considerabile. De remarcat este faptul că preţul unui litru de benzină de apropie de cel al motorinei la majoritatea staţiilor Peco.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,34 lei și se găsește la mai multe stațiile Lukoil din București. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,35 lei și 6,58 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,81 lei și 7,23 lei. Cea mai ieftină motorină standard costă marți 6,38 lei. În rest, prețul urcă până la 6,55 lei. Motorina premium costă marți între 6,74 lei și 7,06 lei.

Vesti bune pentru soferii din Romania
Vesti bune pentru soferii din Romania

Ce este cotația Platts

Consiliul Concurenței a constat în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile.

Dar ce este cotația Platts? Ei bine, aceasta reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Rămâne de văzut dacă și prețurile la alimente vor scădea, acestea fiind majorate din cauza prețurilor ridicate la carburanți, după cum au invocat drept motiv pentru scumpiri cei mai mulți producători.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...