Vești bune pentru cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Când se vor putea întoarce la muncă

04 11. 2021, 13:20

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța ar putea să se întoarcă la muncă, în unitatea medicală care a fost zguduită de una dintre cele mai mari tragedii din ultimii ani. Acest lucru ar urmă să se întâmple chiar luna viitoare. Este promisiunea autorităților care au anunțat și că unitatea ar putea deveni funcțională, cel puțin parțial, în aceeși perioadă.

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța se vor putea întoarce la muncă

Între timp, la Medgidia, a fost dată în folosință o unitate mobilă de terapie intensivă pentru pacienții Covid, pentru a suplini nevoia de locuri atât de urgentă de la nivelul unităților medicale din județul Constanța.

După mai bine de o lună de la tragedie, autoritățile locale vin cu primele date certe în ceea ce privește soarta personalului medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanta. Foștii angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase sunt acum detaşaţi la alte unităţi medicale. 40 dintre ei sunt detaşaţi pe o perioadă de trei luni, iar 95 sunt detaşaţi pe o perioadă de 30 de zile. Aceștia din urmă vor fi cel mai ușor de adus înapoi, în decembrie.

La Spitalul de Boli Infecțioase conducerea și noi împreună vom depune toate eforturile pentru ca unitatea să reintre în circuit. Ne interesează soarta personalului în mod deosebit. Personalul este acum detașat fie pe 3 luni, fie pe o lună, o parte dintre ei au ramas în cladirea institutiei și desfășoară activități pe baza fișei postului. Vom urmări și sprijini unitatea ca ea să vină în sprijinul bolnavilor, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

De altfel, în această perioadă se execută lucrări de întreținere și reabilitare a clădirii, iar resursele financiare vin fie de la primăria Constanța, fie de la sponsori. Iar dacă termenele vor fi respectate, unitatea medicală de la Constanța ar putea fi redeschisă în luna decembrie. Autoritățile spun că se vor lua toate măsurile necesare și se vor respecta toate normele de siguranță, ca o tragedie precum cea de pe 1 octombrie să nu se mai repete.

Spitalul de Boli Infectioase Constanta

Pe 1 octombrie , în secția ATI a Spitalului a izbucnit un incendiu. Șapte pacienți și-au pierdut viața atunci, iar alți 5 bolnavi de COVID internați pe secția de terapie intesivă, care au supraviețuit incendiului și au fost transferați la alte spitale, au decedat în următoarea săptămână.

Imediat după incident au venit doi experți în siguranța în construcții care să evalueze structura de rezistență și circuitele pentru detecția la incendiu. Documentația este predată la ei, ei o evaluează, iar în paralel am demarat proiectul pentru detecție și semnalizare la incendii pe întreaga clădire și el a fost depus la ISU Dobrogea.

Dacă el va fi corespunzator cerințelor, se va trece la implementarea acestuia pe anumite secțiuni pe care sperăm să le dăm în funcțiune cat mai repede. O parte din clădire va fi funcțională sperăm noi până la sfârșitul anului, a anunțat Claudia Cambrea, manager interimar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Între timp, autorițile locale caută soluții pentru identificarea de noi locuri în spitalele din județ pentru pacienții bolnavi de Covid. În acest sens, la Medgidia a fost pusă în funcțiune o unitate mobilă de terapie intensivă destinată bolnavilor COVID. Secția ATI mobilă vine să suplimenteze locurile existente în Spitalul Municipal cu încă 1o paturi dotate cu tot ce trebuie exclusiv pentru tratarea pacientilor bolnavi de COVID. Și deși a fost pusă în funcțiune doar de câteva zile, 7 dintre paturi s-au ocupat deja.

Spitalul de Boli Infectioase Constanta

Datorită numărului mare de infectări și a numărului mare de pacienți gravi cu infecția COVID cu formă severă, am primit de la DSU această unitate mobilă pe care-am pus-o-n fucțiune împreună cu dumnealor și acum deja avem 8 pacienti. 6 sunt deja în unitatea mobilă internați, unul este în Urgență intubat și urmează să ne vină un transfer. Avem 8 pacienți în Unitatea Mobila și 13 în secția ATI a spitalului. Au venit cu forme grave și necesită îngrijiri de Terapie Intensivă, a spus și Eugen Aglițoiu, manager Spital Municipal Medgidia.

La Medgidia, ambulanțele fac drumuri în toate localitățile limitrofe pentru transferul pacienților grav bolnavi. Localnicii infectați cu coronavirus vin aici din tot județul.

Sunt pacienți cu infecție Covid care necesită foarte multă atenție, foarte mult efort și îngrijiri speciale. Sperăm ca o să intrăm într-o săptămană, două pe o pantă descendentă, mai tragem de noi, a mai spus Eugen Aglițoiu.

Unitatea mobilă de terapie intensivă era mai mult decât necesară în condițiile în care incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase, singurul care trata cazuri grave si foarte grave, a devenit nefunțional peste noapte iar cei 120 de pacienți aflați înternați în acel moment au fost redistribuiți în spitalele din județ. În județul Constanța, incidența noilor îmbolnăviri este în scădere, la fel ca-n multe alte județe din țară, dar numărul deceslor rămâne ridicat, și anume 25 în ultimele 24 de ore. Rata de incidență a ajuns la 9,10 la mia de locuitori.