Vești bune pentru angajați! Când vor avea parte de o minivacanță

Ce zile vor fi libere pentru români

Românii se vor bucura de o nouă minivacanță la sfârșitul lunii noiembrie. Angajații care lucrează în weekend-uri ar putea avea parte de o nouă minivacanță, de două zile, ca urmare a faptului că pe data de 30 noiembrie se sărbătorește Sfântul Andrei, iar pe 1 decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Potrivit Codului Muncii, aceste două zile sunt declarate libere.

Conform zf.ro, de aceste două zile libere de se vor putea bucura doar angajații care lucrează în weekend-ul respectiv, chiar dacă aceste sunt, potrivit Codului Muncii, zile nelucrătoare.

Salariații care nu ar putea beneficia de aceast mini-concediu sunt cei care lucrează în:

– unități sanitare;
– unități de alimentație publică;
– locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

 

Ce zile mai sunt libere până la sfârșitul anului

Românii vor putea beneficia de două zile libere legale

 

După 30 noiembrie și 1 decembrie, următoarele zile libere pentru români sunt 25 și 26 decembrie, mai exact prima și a doua zi de Crăciun. Companiile în care angajații lucrează în zilele de sărbătoare vor fi nevoite să le acorde acestora beneficii compensatorii care să suplinească venirea lor la muncă. Angajatorii care nu respectă această procedură riscă amenzi care sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Următoarele zile libere  de care se vor putea bucura angajații din România vor fi abia în 2020, an în care sunt deja programate 15 zile libere, acordate în timpul Sărbătorilor legale. Primele zile libere din următorul an sunt pe 1 și respectiv 2 ianuarie. În măsura în care Guvernul va decide ca vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii vor putea profita din plin de o minivacanță de 5 zile, imediat după Anul Nou.  O zi liberă prin lege ar putea deveni și 1 martie, având în vedere că Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI