Vești bune pentru acești elevi. Ce are de gând să facă Guvernul pentru ei, vor cheltui mai puțin

Iancu Andreea 17.06.2021, 08:10
Vești bune pentru acești elevi. Ce are de gând să facă Guvernul pentru ei, vor cheltui mai puțin

După mai bine de un an în care școala s-a transformat complet, trecând în mare parte în online, autoritățile din învățământ pregătesc o nouă facilitate pentru copiii care frecventează cursurile fizic la unitățile de învățământ. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vești bune pentru elevi. Guvernul a stabilit în urma unei ședințe, prin care s-a aprobat o Ordonanță de Urgență importantă pentru școlari, o decizie care le va face viața mai bună elevilor. Aceștia vor beneficia de decontarea navetei, acolo unde este cazul. Oficialii Executivului au stabilit și care sunt condițiile în care va fi acordat acest beneficiu.

Ministrul Educației a anunțat vești bune pentru o parte dintre elevi

Anul trecut a reprezentat o adevărată provocare pentru elevi și profesori, după ce pandemia i-a obligat să se reorganizeze pentru a putea susține și participa la cursuri în format online. Acum că lucrurile încep să revină la normal, autoritățile se pregătesc să îi reprimească pe elevi în școli și astfel pun la bătaie unele facilități pentru școlari. În urmă cu o zi, după o ședință de Guvern, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat vești bune pentru unii elevi. Miercuri, 16 iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență, care va permite decontarea navetei elevilor.

Guvernul a adoptat OUG care face posibila decontarea navetei elevilor. Este un pas, un prim pas important, in rezolvarea unei probleme care trenează de mai mult timp, a anunțat, în urmă cu o zi, Sorin Cîmpeanu, după ședința de Guvern.

Oficialul român a menționat faptul că suma alocată pentru acest proiect va beneficia de suma de 100 de milioane de lei, autoritățile estimând 130.000 de elevi care vor beneficia de decontarea navetei. Inițiativa Executivului vine să sprijine în primul rând copiii din zonele cu acces mai puțin facil la unitățile de învățământ. Totodată, Cîmpeanu a anunțat că un aspect important este faptul că naveta va putea fi decontată și pentru distanțe mai lungi de 50 de kilometri.

Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei, 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni, ar trebui, asta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puțin, din păcate, cu o valoare medie de 770 de lei/elev pentru cele 34 de săptămâni, a declarat ministrul.

Se anunță vești bune pentru acești elevi, după ce Guvernul a aprobat o OUG
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Care sunt condițiile pentru decontarea navetei elevilor

  • Decontarea navetei pentru elevi va putea să fie oferită în baza unor documente de transport lunare, care însă nu pot depăși valoarea de 30 de lei/lună, pentru o distanță de 3 km. De asemenea, suma care va putea fi decontată lunar este aferentă avansului primit în luna precedentă.
  • În cazul distanțelor care depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 de lei/lună va putea fi suplimentată cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, însă nu poate depăși valoarea documentelor de transport lunare.
  • Elevii care se deplasează de la domiciliu la unitatea de învățământ pe o distanță mai mare de 50 km, și care nu beneficiază de un loc la internat sau gazdă, vor putea primi ca decont suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru drumurile mai lungi de 50 km.
  • Totodată, operatorii de transport rutier vor fi obligați să emită documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună.
  • Regulile de decontare vor fi reglementate prin Metodologia ce va fi aprobată printr-un ordin al ministrului Educației, în maximum 30 de zile de la emiterea OUG.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI