Veste rea pentru restanţierii de la bloc. Cât vor plăti de acum în plus pentru fiecare zi de întârziere

Stan Filon 06.09.2021, 19:52
Veste rea pentru restanţierii de la bloc. Cât vor plăti de acum în plus pentru fiecare zi de întârziere

Vin vești proaste pentru toții românii care stau la bloc, mai ales când facturile la curent și la gaz aproape că s-au dublat! Cei care vor înregistra datorii la întreținere, vor fi nevoiți să le plătească repede, deoarece suma va crește în fiecare zi!

Încă o veste rea pentru restanţierii de la bloc

Așadar, legislaţia asociaţiilor de proprietari s-a schimbat, iar datornicii vor deveni și mai datornici! Legea precizează că cei care nu-şi plătesc cheltuielile la întreţinere în termen de 30 de zile, vor plăti penalizări de maxim 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

Mai exact, Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește, printre altele, că termenul de plată a sumelor datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier. Tot aici se precizează faptul că cei care nu plătesc la timp, vor plăti penalizări de maxim 0,2 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Inca o veste rea pentru restantierii de la bloc
Inca o veste rea pentru restantierii de la bloc

Penalizări în fiecare zi

Penalizările se aplică după alte 30 de zile de la depășirea acestui termen, practic, acestea vor începe să fie calculate după 60 de zile de la data afișării sumelor de plată la întreținere. Formularea din textul legii lasă, de fapt, la latitudinea reprezentanților asociației de proprietari stabilirea exactă cuantumul penalizărilor aplicate, potrivit avocatnet.ro.

Dar ce se întâmplă cu sumele care provin din penalizările respective? Ei bine, banii intră în fondul de penalități al asociației de proprietari. Ele vor fi folosite, în special, pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, dar și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică sau consolidare. Doar în aceste scopuri precizeazălegea că pot fi folosiți banii respectivi.

Se poate ajunge în instanță

Aceeași lege prevede faptul că administratorul este obligat să notifice în scris proprietarul și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre aceste datorii. După 90 zile de la afișarea listei cu cheltuielile, președintele asociației de proprietari este cel care are dreptul de a acționa chiar și în instanță proprietarul pentru neplata datorilor.

Dacă va avea câștig de cauză în instanță, asociația poate executa silit proprietarul respectiv pentru recuperarea datoriei. Aceste msuri trebuie să fie luate în termenul de trei ani, după care aceste datorii se vor prescrie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...