Veste rea de la meteorologi. Ce se va întâmpla cu vremea în România săptămâna viitoare

Ana Anitoiu 11.08.2021, 22:20
Veste rea de la meteorologi. Ce se va întâmpla cu vremea în România săptămâna viitoare

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat ce se va întâmpla cu vremea în România săptămâna viitoare, dar și la ce se pot aștepta românii până la finalul acestei veri.

Ce se va întâmpla cu vremea în țară săptămâna viitoare

Potrivit directorului ANM, valul de caniculă se va intensifica la începutul săptămânii viitoare în vestul și sudul țării. Temperaturile vor depăși 37-38 de grade Celsius. De altfel, va rămâne foarte cald cel puțin până spre finalul lunii august. În plus, sunt așteptate furtuni.

“Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a adăugat Elena Mateescu la Digi24.

Veste rea de la meteorologi. Ce se va intampla cu vremea in Romania saptamana viitoare
O bautura racoritoare langa un termometru

Până când se vor înregistra furtuni în România

De asemenea, directorul ANM a spus că fenomenele meteorologice precum furtunile se vor mai înregistra până la sfârșitul acestei veri, ce va rămâne în istoria măsurătorilor drept un anotimp al extremelor.

“Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină, n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a spus Elena Mateescu.

Cum se va schimba vremea în România în următoarele decenii

De altfel, anterior, Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat că vremea în România va deveni mai caldă în următoarele decenii. Zăpada va dispărea din țară, astfel că sărbătorile de iarnă albe vor deveni doar o amintire. Cele mai semnificative diferențe climatice vor fi înregistrate după anul 2050.

”Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80%, comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001, în regiuni din vestul, centrul și sudul României. În munți, reducerea este mai mică, variind de la 60% la 80% la sfârșitul secolului XXI, în condițiile scenariului pesimist.

Schimbarea climei modifică caracteristicile anotimpurilor, dar numărul lor rămâne același, în ciuda impresiei subiective că anotimpurile de tranziție dispar”, a adăugat Roxana Bojariu.

În plus, Roxana Bojariu a atras atenția că în marile aglomerări urbane vor fi înregistrate inundații, ca efect al schimbării climatice. Specialista a precizat că spațiile verzi și lacurile sunt importante, deoarece acestea acționează ca rezervoare și favorizează infiltrarea apei în pământ. Vezi AICI la ce se așteaptă cercetătorii ONU în privința condițiilor meteorologice din următoarea perioadă!

Urmăriți Impact.ro și pe